politika
Makedonija
vijest

Makedonija dobila poziv za pridruživanje NATO-u

Foto: AFP / Brendan Smialowski

Nakon što je razriješen epski sukob između Makedonije i Grčke oko imena prve, Makedonija je u srijedu, na dvodnevnom NATO samitu u Bruxellesu, dobila službeni poziv da se pridruži ovom vojnom savezu. Ova će zemlja time postati 30. članica Saveza, no tek nakon što se zadovolje svi formalni preduvjeti poput implementacije dogovora s Grčkom o imenu. Makedonija će tada biti primljena pod novim imenom: Republika Sjeverna Makedonija.

Jedina “prepreka” pridruživanju je tako referendum (najavljen za septembar ili oktobar) koji mora uspjeti kako bi Makedonija pristupila Savezu. Ovo je druga pozivnica namijenjena ovoj zemlji, prvi put se to dogodilo 2008. na samitu u Bukureštu kada je Grčka uložila veto. Makedonija je kandidat za članstvo u Savezu već 19 godina, i do sada je, kako piše BIRN, proizvela 17 akcijskih planova za pridruživanje.

Ruska veza

No, ni ovaj događaj nije prošao bez prethodnih kontroverzi, no ne između ove dvije zemlje već Grčke i Rusije. Grčka je naime protjerala dva ruska diplomata, dok je još dvojici zabranila ulazak u zemlju, a na temelju optužbi za aktivnosti protiv nacionalne sigurnosti, uključujući i pokušaje davanja mita. Prema informacijama objavljenima u grčkim novinama Kathimerini problem je nastao upravo oko Makedonije. Novine se pozivaju na diplomatske izvore. Glasnogovornik grčke vlade Dimitris Tzanakopoulos kazao je za Skai TV kako vlada ne može tolerirati ponašanje suprotno međunarodnom pravu i koje pokazuje manjak poštovanja prema grčkoj državi. Dodao je kako je prema njihovom mišljenju postojalo takvo ponašanje zbog kojeg su poduzete nužne mjere, no nije izravno potvrdio protjerivanja.

Dvojac kojem je zabranjen ulazak u zemlju optužen je da je prošlog mjeseca pokušao podrivati i ovako krhki sporazum između Grčke i Makedonije po pitanju imena, prenosi EurActiv. Rusija se protivi pridruživanju istočnoeuropskih zemalja NATO-u smatrajući svaki takav potez ugrozom vlastite sigurnosti. Potvrda da se nešto događa stigla je iz Rusije, gdje je član gornjeg doma parlamenta Andrei Klimov kazao Ruskoj izvještajnoj agenciji da će Moskva protjerati dva grčka diplomata kao odgovor na njihov potez, no nije spomenuo Makedoniju.

Neki se analitičari čude potezu s obzirom na bliske odnose između Moskve i Atene. Ovo protjerivanje diplomata dogodilo se mjesecima nakon što su u martu ove godine druge zemlje NATO-a već izbacile neke ruske diplomate zbog optužbe o trovanju bivšeg ruskog špijuna u Engleskoj za što je ta zemlja optužila Rusiju. Tumače ga kao snažnu poruku Atene Moskvi da ne zloupotrebljava to prijateljstvo.

Makedonija će pristupiti NATO-u u sklopu procesa euroatlantskih integracija s konačnim ciljem pridruživanja EU. I to vjerojatno nakon što prođe zahtjev SAD-a za povećanje izdvajanja zemalja članica s dva na četiri posto proračunskih sredstava za vojne svrhe. Hoće li Makedonija moći zadovoljavati te uvjete, pitanje je za budućnost. S druge strane, referendum će vjerojatno proći na krilima uspjeha socijaldemokratske vlade, a granica prema Istoku bit će još malo “sigurnija”.