politika
vijest

Talijanski svećenici protiv fašizma

Foto: AFP / Tiziana Fabi

Nakon formiranja koalicije njegove Lige i Pokreta pet zvijezda te uspostave nove talijanske vlade, Matteo Salvini je potpuno zagospodario tamošnjom političkom scenom. Novi ministar unutarnjih poslova nametnuo se kao središnja politička figura, gotovo neformalni premijer, a temu migracija postavio je kao presudno pitanje političke budućnosti, ne samo Italije, već i cijele Europe. Premda njegove rasističke i fašističke politike još nisu izazvale adekvatnu reakciju u političkom mejnstrimu, otpor ne izostaje.

Među ostalima, izraženiji i vidjiviji otpor pružaju katolički svećenici. S obzirom na iskustva s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj kad su u pitanju nazadne politike, ovakvi istupi zasigurno djeluju kao prilično osvježenje. Prisutni su bili i prije Salvinijeva dolaska na vlast, a isticao se fra Gianfranco Formenton, svećenik u gradiću Spoleto u regiji Umbrija. Kako prenosi britanski Guardian u svom pregledu svećeničkog otpora Salvinijevim politikama, Formenton je 2015. godine, potaknut brojnim utapanjima migranata u Sredozemnom moru, na vratima svoje crkve istaknuo natpis: “Rasistima ulaz zabranjen. Idite doma!”

Paralizirana opozicija

Na Formentonovu poruku odmah je na Twitteru odgovorio Salvini: “Možda svećenik preferira krijumčare, robovlasnike i teroriste? Jadni Spoleto i ova crkva ako im je ovaj čovjek svećenik.” Tadašnji Salvinijev tvit poslužio je kao inspiracija i licenca za skupinu ekstremnih desničara koja mu je upala u kuću i crkvene prostore nekoliko dana nakon što je Luca Traini, kandidat Lige na izborima, nasumično pucao po afričkim migrantima u gradu Macerati početkom veljače.

Bez obzira na zastrašivanja, Formenton nije jedini predstavnik Crkve koji se javno protivi Salvinijevim politikama. Prije nekoliko tjedana oglasio se i milanski nadbiskup Mario Delpini koji je p(r)ozvao vjernike: “Kako mogu ići na misu svaku nedjelju i ignorirati dramu koja im se događa pred očima?” Pored Delpina, aktivni su i pripadnici klera u nižim ešalonima, pogotovo u Palermu. Tako je jedan tamošnji fratar usporedio Salvinijevo baratanje krunicom s mafijašem koji u ruci drži Bibliju. Drugi su svećenici pozivali na proteste, apelirali na novinare da pojasne javnosti situacije od kojih izbjeglice bježe te uspoređivali njihovu sudbinu s onom talijanskih migranata u potrazi za poslom.

Kao što smo napomenuli, sve se ovo događa dok paralizirana opozicija, pogotovo Demokratska stranka, mirno gleda što se događa i ne usuđuje se izravno napasti Salvinija. Premda su istupi svećenika daleko od potencijalne infrastrukturne podrške koju moćna institucija Crkve može pružiti izbjeglicama, oni itekako vesele.