politika
vijest

U tri godine od Varufakisa do Salvinija

Foto: AFP / Miguel Medina

Već se gotovo sedam-osam godina Europa nalazi u prilično burnom političkom periodu. Od izbijanja financijske krize naovamo žarišta se samo izmjenjuju: bilo da je riječ ekonomskim ili političkim neizvjesnostima. Premda bi i samo kronološko nabrajanje ključnih događaja i previranja sugeriralo prilično očitu političku dinamiku, ipak je zgodnije i praktičnije zabilježiti jedan značajan simptom koji vjerno oslikava putanju navedenog perioda.

Sjetimo se proljeća 2015. godine. Na siječanjskim izborima u Grčkoj Siriza je osvojila vlast i u veljači su počeli pregovori nove grčke vlade s institucijama notorne Trojke o rješavanju pitanja grčkog duga i stanjs ekonomije. Najpoznatije lice tih pregovora bio je grčki ministar financija Janis Varufakis, a središnje poprište pregovora bila je tzv. Eurogrupa. Riječ je zapravo o neformalnoj skupini ministara financija zemalja eurozone. Varufakis je često kasnije isticao kako je riječ o nelegitimnom tijelu, međutim, tamo su se odluke donosile i pregovori odvijali. Ministri financija bili centralne političke figure u Europi.

Nova središnja figura

Svi znamo kako su ti pregovori završili: Siriza se naposljetku predala i povinovala zahtjevima Bruxellesa i Berlina. Pored samog raspleta pregovora, važan je i njihov politički odjek: ovako će završiti svatko tko pokuša provoditi iole lijevo orijentiranu politiku. Takav odjek imao je evidentan učinak: cijeli se politički spektar pomaknuo u desno. I kako je to utjecalo na hijerarhiju političke važnosti i moći ministarskih mjesta unutar vlada? Pa tako da su sada centralne političke figure postali ministri unutarnjih poslova: policajci.

Naravno, svemu je izdašno doprinijela tzv. izbjeglička kriza, ali pomak u metodama “zaštite građana” je očit. Ključna osoba u novoj talijanskoj vladi je Matteo Salvini, čelnik Lige i ministar unutarnjih poslova koji je svojom fašističkom politikom zapravo preuzeo upravljanje vladom. S druge strane, budućnost nove njemačke vlade prelama se preko leđa Hoorsta Seehofera, ministra unutarnjih poslova iz redova Kršćansko-socijalne unije koji ucjenjuje Angelu Merkel inzistiranjem na zatvaranju granica.

Ovaj se tjedan očekuje rasplet krize njemačke vlade, a Salvini je jučer najavio izgradnju paneuropske mreže “svih slobodnih i suverenističkih pokreta koji žele zaštiti svoje ljude i granice”. Dakle, trend je jasan, ali i putanja koja mu je prethodila: ako je zabranjeno štititi ljude od hirova tržišta, ostat će prepušteni hirovima policajaca.