rad
Hrvatska
vijest

Turizam: možda nedostaje radnika, ali ne i bonusa za menadžere

Foto: AFP / Hrvoje Polan

Gotovo da nije bilo dana u proteklih pola godine a da se u nekom od hrvatskih medija nije kao tema provlačilo pitanje sezonskih radnika u turizmu. Jedan dan zapomaganje hotelijera i ugostitelja o nedostatku radne snage, drugi dan priče o nesnosnim uvjetima rada i smještaja koje su radnici iskusili prošlih sezona. Sasvim očekivano, nevolje na tržištu rada otvorila su pitanja o “prikladnim” plaćama za radnike u tom sektoru. No, nitko nije pričao o zaradama menadžera. Sve dok Liburnia Riviera Hoteli (LRH) nisu donijeli neobičnu odluku o otpremnini za svojeg bivšeg šefa uprave.

Naime, prije tjedan dana je objavljeno kako predsjednik uprave LRH Igor Šehanović napušta to radno mjesto uz čak 14 milijuna kuna neto bonusa. Prvi su, barem javno, glas digli predstavnici Nove Liburnije d.o.o. koja u vlasništvu drži 25% plus jednu dionicu LRH. Osnivači Nove Liburnije su samoupravne jedinice Opatije, Matulja, Lovrana i Mošćeničke Drage, tako da su u njeno ime govorili gradonačelnici i načelnici tih gradova i općina. Pored skandalozne visoke otpremnine, po njima je upitna i sama otpremnina kao takva: ako je Šehanović dao otkaz, čemu onda otpremnina? Navode pritom i druge proceduralne manjkavosti u odluci o otpremnini.

Također ističu i da oni kao predstavnici suvlasnika nikad nisu imali dobru suradnju sa Šehanovićem. Njegovo je upravljanje, prema njima, ali i drugim izvorima, bilo zasnovano isključivo na rezanju troškova i smanjenju broja zaposlenika. Premda je na kraju otišao s basnoslovnom otpremninom, Šehović je zadnjih godina, ionako umanjenoj radnoj snazi, plaće povećao za tek 7%. Prema nekim procjenama rast je plaća u sektoru, potaknut između ostalog i manjkom radnika, iznosio više od 20%.

Ovakav rasplet događaja potaknuo je špekulacije o skoroj prodaji LRH. Većinski vlasnici su skupina dioničkih društava iz Zagreba (SNH Alfa, SNH Beta, SNH Gama) koje osim inspiracije u grčkoj abecedi povezuje i ime Tomislava Ostoje. Nagađa se kako je Šehanović odradio svoje, poboljšao bilancu i poslovne knjige, tako pripremio teren za uspješnu prodaju te zato bio i nagrađen. Dakle, o budućnosti Liburnia Riviera Hotela može se samo špekulirati, ali jedno znamo sigurno: menadžerski bonus je “zarađen” na leđima otpuštenih i potplaćenih zadržanih radnika.