politika
Rumunjska
vijest

Kad pravnici marširaju

Foto: AFP / Daniel Mihailescu / Ilustracija / Fotografija s prosvjeda protiv smjene čelnice antikorupcijskog tijela od 30.5.2018. , a po konačnoj odluci rumunjskog predsjednika.

Rumunjska vlada za čijim kormilom stoje socijaldemokrati, promijenila je Kazneni zakon tako da su promjene izazvale zabrinutost pravnih stručnjaka i međunarodnih institucija. Prema mišljenju kritičara, ovim su izmjenama zakona narušena nepristranost i autonomija pravosuđa, a posebno tužiteljstva.

Promjenama Kaznenog zakona drugostupanjski, žalbeni sudovi više neće moći uvažiti žalbe ili promijeniti presude osim ako tužiteljstvo ne dostavi nove dokaze, inkriminirajući dokazi koji nisu najuže povezani s istragom ne mogu se prihvatiti kao dokazi, a kazneni izvidi ne smiju trajati dulje od godinu dana. Optuženi će također prema novome moći biti prisutni u sudnici tokom svjedočenja žrtava. Kritičari upozoravaju da će ove promjene značiti kraj svih istraga protiv organiziranog kriminala u zemlji. Slučaj je komentirao liberalni zastupnik Raluca Turcan kazavši kako su posljedice teško sagledive: “Ovakve promjene stvaraju osnovu za korupciju ali također mogu omogućiti silovateljima i kriminalcima za izbjegnu pravdi”, prenosi BIRN.

Protiv izmjena u utorak navečer na ulice Bukurešta, i ispred rumunjskog parlamenta izišli su studenti prava, a prije njih, u decembru prosvjedovali su i suci. Apatija i nepovjerenje u promjenu vlada čak i među ovom strukom. Tako je jedna od intervjuiranih studentica prava kazala, a BIRN prenio, kako ne vjeruje da će prosvjedi išta promijeniti jer nije nijedan u proteklih godinu i pol dana od kad se prosvjeduje protiv reformi Kaznenog zakona. A prosvjedovalo se kaže ona, i po snijegu i kiši. Radi toga i letargije koja proizlazi iz ignoriranja javnosti, kao i sve lošije atmosfere u zemlji i sama u posljednje vrijeme intenzivno razmišlja o emigriranju: “osjećam kao da se ništa ne mijenja, a političari su gluhi na naše glasove. Jedino što mi preostaje je glasati na idućim izborima, a sve češće razmišljam i o odlasku iz Rumunjske”.

Ovaj primjer nam nudi još jedan argument u raspravi o demografskoj politici: kad, nakon liječnika i pravnici počnu emigrirati, zaista je vrijeme za radikalnu promjenu kursa.