politika
BiH
vijest

Domino efekt na bosanskim granicama

Foto: AFP / Elvis Barukčić

Ako Austrija zatvori za migrante granice sa Slovenijom, ponovit će se scenarij iz 2015. godine te će ih morati zatvoriti i zemlje koje nisu članice EU ali s njome graniče. Ako granice zatvori Austrija, morat će i Slovenija, pa Hrvatska, pa onda i BiH preko čijeg brdovitog i teškog terena trenutno prolazi migrantska ruta.

Ovo upozorenje stiglo je, piše BIRN, nakon što je objavljeno da Austrija priprema od 25. juna rasporediti 1000 policajaca i vojnika na svojim granicama. Radi se o vježbi kojom se planira pokazati da Austrija može braniti svoje granice pred novim migrantskim valovima. Prošlog je tjedna u Sloveniji održana sigurnosna konferencija policijskih načelnika iz zemalja s balkanske rute, a na kojoj je zaključeno da su se u posljednje vrijeme nedokumentirani prelasci ponovno značajno pojačali. Ova vojna vježba je promptna reakcija na zaključke te konferencije.

Austrijski načelnik policije zadužene za kaznene (?!?) prijestupe, Franz Lang, prenosi BIRN izjavu koju je dao za Breitbart (desničarski medij) kako trenutno 80.000 izbjeglica luta regijom na putu prema Zapadnoj Europi. Slično potvrđuju i bh. dužnosnici, koji doduše još uvijek rade razliku između ekonomskih migranata i političkih izbjeglica. Distinkcija je to koja služi samo kako bi u izazvala pristanak javnosti i legitimirala ovu neprihvatljivu politiku. Ne treba zanemariti da je kapitalizam uništio klimu, kao i zemlje u razvoju. U izazivanju nestabilnosti u Afganistanu, odakle se pojačava broj migranata, itekako veliku ulogu igrale su zapadne zemlje, stoga što je nelogično u traženju zaštite u zemljama u kojima vlada makar mir, ako ne već jednake ekonomske prilike za sve?

Austrijski ministar unutarnjih poslova također se brine. Kaže kako Austrija mora biti spremna ako popuste granične kontrole balkanskih zemalja. Nemoguće im je koncipirati, čini se, da bi balkanske zemlje mogle propustiti migrante kroz svoje teritorije jer su manje rasističke. Usprkos prividno suprotnom dojmu. Ili da bi balkanske zemlje mogle jednostavno slijepo vjerovati u laž kojom nas se hrani 28 godina – o slobodnom protoku ljudi, pa onda kapitala i roba.

Naivno, zaista, balkanske su zemlje povjerovale u život bez granica, ravnopravnost i jednake šanse za sve. U kapitalizmu, to nikad neće postojati, vidi se to u svim aspektima politika Europske unije: od ekoloških i energetskih do ovih bazično ljudskopravaških. Austrija nudi neku sistemsku pomoć izbjeglicama, no ne i sistemska rješenja poput integracije u društvo. Postojeće politike jednostavno ne funkcioniraju. Kao društvo, još nismo osvijestili kakve psihosocijalne posljedice ovakve javne rasprave, diskursi, politike i učinci imaju na te brojne mlade ljude koji, smjestivši se u zapadne zemlje dobivaju jasnu poruku kako su neželjeni i kako su, ipak prepušteni sami sebi.

Problem u BiH je pritom potencijalno još veći. Sve ove aspekte BiH ne može zadovoljiti, stoga se u pritoku velike količine izbjeglica može dogoditi da se ova zemlja suoči s humanitarnom krizom. S druge strane, u zemlji poznatoj po gostoprimstvu, izbjeglicama bi barem psihološke traume mogle biti umanjene. Nekako ne sumnjamo u ovu siromašnu zemlju velikog srca. Daleko smo stigli od slogana “i mi smo bili izbjeglice” do zatvaranja granica. No, odluke o tome nisu naše. Usvojili smo ih domino efektom.