politika
Makedonija
vijest

Republika Sjeverna Makedonija

Foto: AFP / Marin Iudovic

Čini se da napokon imamo ime. Premda nije naodmet  i dalje zadržati dozu opreza u zaključcima kada se radi o ovom bizarnom i iscrpljujućem sporu, sve upućuje na to da je dogovor između Makedonije i Grčke postignut. Jučer su medijima premijeri dviju država, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, priopćili da su se konačno usuglasili oko imena sjevernog susjeda. Upravo je u toj geografskoj odrednici pronađeno kompromisno rješenje: Republika Sjeverna Makedonija.

Procedura je sljedeća: buduća Republika Sjeverna Makedonija će svoje novo ime ratificirati u parlamentu krajem ovog tjedna, a njeni građani će tu odluku trebati potvrditi na referendumu u devetom mjesecu. Kreće se u brzu ratifikaciju kako bi se što prije “omogućilo” Grčkoj da odblokira pristup Makedonije Europskoj uniji i NATO-u. Iako se u posljednih 25 godina koliko traje spor u svojstvu posrednika okušalo niz međunarodnih institucija i autoriteta, čini se da je tek sada pritisak izvana bio dovoljno jak da nagna aktere na kompromis. Naravno, uz samu činjenicu da aktere danas predstavljaju ne-nacionalističke vlade.

Kako se već naveliko špekulira u međunarodnim medijima, glavni okidač za dodatni pritisak Zapada, pogotovo Sjedinjenih Američkih Država, rast je utjecaja Rusije na Balkanu. Iznalaženjem novog imena i samim time grčke deblokada makedonskog pristupa euroatlantskim integracijama, još jedna mala i nesretna balkanska zemljica bi se otrgnula od “smrtonosnog” zagrljaja s Istoka. Predstavnici NATO-a i Unije nisu u svojim izjavama skrivali oduševljenje postignutim dogovorom.

Sada preostaje za vidjeti domet reakcije nacionalističke opozicije u objema zemljama. Kao što je poznato otprije, ni jedni ni drugi, nisu zadovoljni s ovom varijantom imena. I Cipras i Zaev su već u prvim izjavama nastojali prevenirati lijepljenje etikete izdajnika. Tako je, na primjer, Zaev naglasio da će se jezik i dalje zvati makedonski, a Cipras poručio da se dogovorom jamči kako Makedonci neće smjeti prisvajati antičku povijest na tim prostorima kao svoju. Kako će se nadzor tog prisvajanja odvijati tek treba vidjeti, a mi se samo nadamo da je ovo zadnji put da pišemo o ovoj temi.