rad
Albanija
vijest

I nacionalne kulturne institucije “na bubnju”

Foto: Teatri Kombëtar

Prigovor da sumnjivim “javno-privatnim partnerstvima” zapravo puni džepove svojih suradnika javnim novcem jedan je od češćih prigovora vladi Albanije i premijeru Ediju Rami. Kako je većina atraktivnih pogona i bivših državnih poslovnih subjekata davno privatizirana i uglavnom propala, sve čime aktualna vlada – barem prema tvrdnjama kritičara – može namiriti svoje štićenike su stvari poput koncesija na autoceste i drugu infrastrukturu. Međutim najnoviji plan vlade za “javno-privatno partnerstvo” još je bizarniji: u koncesiju će dati Nacionalno kazalište. Točnije, predat će građevinsko zemljište u središtu Tirana na kojem se trenutno nalazi središnja kazališna kuća u zemlji. Prema krajnje sumnjivom dogovoru, privatni “partner” bi na toj lokaciji izgradio poslovno-stambenu zgradu, a onda bi na drugom mjesto napravio novu zgradu kazališta.

Protiv takvog dogovora žale se primarno glumci i drugi radnici u kazalištu zabrinuti da bi u toj razmjeni zemljišta mogli ostati bez radnog mjesta. Glasno negoduje i opozicija i dio medija koji u svemu vide korupciju, a i dio konzervatorske javnosti je zabrinut. Naime, današnja zgrada kazališta je građena kasnih tridesetih za potrebe talijanskih okupacijskih vlasti, a 1945. je, kao tada jedna od rijetkih reprezentativnih zgrada u glavnom gradu, pretvorena u Narodno kazalište, prvu ozbiljniju kazališnu ustanovu u zemlji. Ona je 1991. preimenovana u Nacionalno kazalište koje je ostalo na istom mjestu. No lokacija je očito preatraktivna da bi zgrada preživjela tranziciju. Da nesreća bude gora, sve su šanse da će s Nacionalnim kazalište iz centra grada biti istjerano i povezano Eksperimentalno kazalište, koje bi trebao zamijeniti sličan poslovno-stambeni kompleks.

Bolja budućnost ne smiješi se ni nacionalnoj radiotelevizijskoj kući (RTSh). Ona doduše ne bi trebala ostati bez svoje zgrade (barem zasad), ali bi lako mogla ostati bez monopola nad onim što je čini specifičnim u odnosu na privatne konkurente – nacionalnom pretplatom. U mnogim zemljama postoji široko rasprostranjeno nezadovoljstvo RTV pretplatom, zbog čega se traži njezino ukidanje. U Albaniji se ide u drugom smjeru: država će dio pretplate naprosto preusmjeriti privatnim televizijama. Prema planu bi se pretplata – koja se naplaćuje preko računa za struju – trebala uvećati za 50%. Veći dio bi ostao RTSh-u i koristio bi se za otplatu kredita koji je na ime nacionalne televizijske kuće podignut za obnovu infrastrukture (uvođenje digitalnog signala itd.). Ostatak bi se pak raspoređivao svim televizijskim kućama i to na temelju – gledanosti.

S obzirom na to da privatne kuće također zahtijevaju da se RTSh-u zabrani da emitira reklame, i da one – za razliku od javne televizije – nemaju nikakve obaveze emitiranja javno korisnog sadržaja osim upozorenja o opasnostima side i pretjeranog konzumiranja alkohola (sic!), očito je tko je u ovoj podjeli u prednosti.