politika
Bugarska Srbija
vijest

Imena luda pišu se svuda

Foto: AFP / Patrik Stollarz

Ne bi uopće bila riječ o pretjerivanju ako bismo politički odnos prema prošlosti na Balkanu sveli na nacionalističko prekrajanje, a onaj prema budućnosti na tetošenje stranih investitora. U prilog tome govore i dva nedavna primjera. Stara Zagora, grad u središnjoj Bugarskoj, odlučio je nanovo ispisati povijest, dok je Čačak u susjednoj Srbiji odlučio predati budućnost u ruke investitorima.

U Staroj Zagori, petom bugarskom gradu po veličini, gradski vijećnici su donijeli odluku o preimenovanju čak 838 toponima na području gradu čiji su nazivi arapskog ili turskog porijekla. Iza odluke stoji krajnje desna koalicija Ujedinjeni patrioti, na vlasti u gradu, ali i dio vlasti na nacionalnoj razini. Sa sličnim inicijativama je desnica pokušavala već godinama, ali ovo joj je prvi veći uspjeh. Uslijedile su i osuđujuće reakcije na odluku, mahom od vjerskih i političkih predstavnika turske manjine. Inače, kreativni aspekt preimenovanja past će na leđa najvjernijih slugu nacionalizma: akademske elite.

Investitor svetac

S druge strane, vlasti u Čačku neće trebati pomoć u smišljanju naziva. Naime, na prijedlog gradonačelnika Miluna Todorovića i gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj tamošnja je Komisija za određivanje naziva ulica odlučila jednoj od gradskih ulica dati ime Petera Kelena, vlasnika njemačke kompanije Vorwerk. Riječ je o 763 metra dugoj ulici koja vodi do buduće tvornice koju će kompanija izgraditi u Čačku i navodno otvoriti više od tisuću radnih mjesta. Pored ulice, Vorwerk bi trebao dobiti i nešto opipljivije poklone kao što su besplatna infrastruktura i izdašno subvencioniranje radnih mjesta.

Nisu svi oduševljeno prihvatili ovu odluku. Jedan od članova Komisije, povjesničar Goran Davidović, revoltirano je podnio ostavku nakon što je odluka izglasana u omjeru pet na prema dva. Međutim, čak se i dijelovi opozicije slažu s gradonačelnikovom idejom. Tako je Aleksandar Radojević iz Grupe građana “Za napredniji Čačak” izjavio da je posrijedi “uobičajena stvar u poslovnom svetu”. A sam gradonačelnik je u obrazloženju odluke formalizirao malo kriterije i najavio da će svatko tko u Čačku otvori 1.000 radnih mjesta dobiti ulicu.

Dakle, birajte otrov: nacionalističko iživljavanje ili sluganstvo pred kapitalom. Problem je zapravo što uglavnom i ne postoji mogućnost izbora. Idu često u paketu.