politika
vijest

Nagodili se Gazprom i Europska komisija: osigurano uzajamno neuništenje

Foto: AFP / Joe Klamar / Ilustracija

Europski regulatori za zaštitu tržišnog natjecanja završili su, nakon 7 godina, istragu o monopolu Gazproma u istočnoj Europi (posebno Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Litvi, Latviji, Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj) bez nametanja financijskih penala, što je ruska firma prihvatila i obećala reformirati sporne elemente poslovanja u EU. Gazprom je dakle obećao sniziti cijene plina u istočnoj Europi i dopustiti konkurenciji ulaz na tržište.

Radi se o jednoj o najdužih istraga (dugoj 7 godina) ovakvog tipa u EU, a koja je počela 2011. (optužnica je podignuta 2015.) godine racijama u 20 ureda u 10 zemalja kada su istražitelji zaplijenili 150.000 dokumenata. Gazprom je inače najveći europski dobavljač plina zadužen za 30 posto europske opskrbe, dok istovremeno udio ove firme u BDP-u Rusije iznosi 9 posto. Dakle radi se o važnom slučaju za obje strane. Gazprom je također cijene plina u istočnoj Europi određivao prema burzovnim cijenama u zemljama zapadne Europe, što je uzrokovalo skuplji plin za geografski znatno bližu istočnu Europu. Iako je ruska firma nijekala optužbe, prema upravo postignutoj nagodbi Komisije i Gazproma, ova praksa više neće biti moguća.

No, za razliku od Komisije ili Gazproma, nisu sve strane zadovoljne. Poljska je tako pobjesnila na izostanak financijskih penala, a s njima se slažu i u Litvi. Dok iz Europske komisije naglašavaju kako nagodba predstavlja pravilnik budućeg ponašanja Gazproma u Europi te naglašavaju važnost dokidanja dosadašnjih praksi što se postiglo uvrštavanjem klauzule obveznosti u ovu nagodbu, te se time pravda izostanak financijske satisfakcije koju su očekivale zemlje istočne Europe.

Među odredbama nagodbe nalazi se i ukidanje zabrane preprodaje Gazpromovog plina trećim stranama. Ovo je nekim europskim zemljama bilo nužno jer mreža cjevovoda nije dovoljno razgranata. Do sada se ruski plin nije smio preprodavati područjima neobuhvaćenima cjevovodima, što će po novome biti moguće jer će Gazprom omogućiti kupcima da promijene lokacije isporuke plina. To je posebno važno za Bugarsku u kojoj Gazprom ima monopol, kao i za Grčku koja nema izgrađene mreže cjevovoda. Nagodba vrijedi osam godina. Ako Gazprom u tom periodu bude kršio dogovorene odredbe, Komisija će ga financijski kazniti za narušavanje tržišne utakmice i monopol.