politika
vijest

Gradovi protiv AirBnBa, Europska komisija protiv gradova

Foto: AFP / Pau Barrena

I dok turistima širom Europe platforme poput AirBnBa pružaju jednostavniji, raznovrsniji i povoljniji pristup smještaju, građanima gradova koje ti turisti posjećuju takve platforme stvaraju velike probleme. Naime, iznajmljivanje stanova na kraći vremenski period turistima je financijski puno isplativije od onoga na duži rok. Samim tim i cijena iznajmljivanja na duži rok drastično raste što prilično opterećuje budžete građana koji moraju unajmiti životni prostor.

Takav trend je prisutan i uočen u većini europskih gradova, a mnogi su već poduzeli mjere u namjeri da ograniče utjecaj AirBnBa i slični platformi na tržište najma stanova. Među tim gradovima ističu se Berlin i Barcelona, a na njihovom tragu razmišljaju i Amsterdam i Pariz. Međutim, potpuno je drukčijeg stava Europska komisija. Pod marketinškom krilaticom kolaborativne i sharing ekonomije, kao navodno novog zamašnjaka europskog ekonomskog rasta, Komisija i razne povezane institucije podupiru platforme poput AirBnBa. No, do toga nije došlo samo zbog slijepe vjere u spomenute marketinške krilatice.

Naime, u studiji “UnfairBnB” koju je prošli tjedan objavila istraživačka organizacija sa sjedištem u Bruxellesu, Corporate Europe Observatory, iznijeti su podaci o sve agilnijem lobističkom angažmanu AirBnBa po briselskim hodnicima. Troškovi AirBnBa za lobiranje u institucijama Europske unije u samo dvije godine su porasli sa 100.000 eura godišnje na 500.000. I to zaključno s 2016. godinom, a za pretpostaviti je da se rast nastavio. Također, studija je pokazala kako Komisija sustavno radi na interpretaciji EU pravila u skladu s interesima turističkih online platformi. Iz analize djelovanje Komisije je razvidno i da stoje na strani AirBnBa što se tiče žalbi koje su joj podnešene protiv spomenutih gradova, a koje bi vrlo skoro mogle završiti i na Europskom sudu pravde u obliku tužbi.

Dakle, kao i mnogo puta do sada, Europska komisija ne vodi previše računa o potrebama građana, makar se radilo o nečemu tako egzistencijalno presudnom kao što je stambeno pitanje. Za sada uloga Komisije nije bila javno istaknuta u sukobima između europskih gradova i AirBnBa. No, objavom ovakvih analiza te daljnjom eskalacijom problema, sigurno će se naći u centru zbivanja. A s obzirom na zauzeti stav, nije teško pogoditi da će posrijedi biti još jedan doprinos rastu tzv. euroskepticizma i sve slabijem povjerenju u EU institucije.