rad
vijest

H&M u problemima

Foto: AFP / Stephanie Keith

Popularni švedski lanac trgovina odjeće Hennes&Mauritz AB, poznatiji kao H&M, nalazi se pred priličnim poslovnim izazovima. Pored nedavnog rasističkog skandala, problem im predstavljaju i “čisto” poslovni trendovi. Kako prenosi Bloomberg, dobit kompanije u 2017. godini pala je za 13% u odnosu na prethodnu godinu, a cijena dionice je u istom razdoblju pala za značajnih 30%. Ono što se u poslovnom svijetu očekuje kao pouzdan indikator razmjera problema jest predstojeća odluka kompanije o isplati dividendi dioničarima za 2018. godinu.

Naime, od 1974., kad je H&M izlistan na burzi, nije bilo rezanja dividendi. No, analitičari predviđaju takav korak kao prilično izgledan. U prošlim fiskalnim godinama H&M je izdvajao 50% profita nakon oporezivanja za dividende, dok su u 2017-oj dividende pojele gotovo sav profit. Valjat će sačekati poslovne rezultate u 2018., ali čini se, prema predviđanjima, da neće doći do nekog nevjerojatnog preokreta u trendu.

Drugim riječima, H&M-u su upravo sredstva koja idu za isplatu dividendi potrebna za investicije kako bi se othrvao konkurencijskom pritisku i povratio poželjnu visinu profita. U ovom slučaju se ne radi o tome da su se kupci naprosto iz modnih razloga okrenuli drugim proizvođačima ili da je porasla cijena rada u tekstilnom sektoru u Jugoistočnoj Aziji. Radi se o dubljim tranformacijama u svijetu trgovine. H&M se naprosto nije adekvatno prilagodio sve izraženijem prijelazu na on line trgovinu.

U toj ih je prilagodbi nadmašio izravan konkurent, španjolski Inditex SA, preciznije, njegov brend Zara. A značajnu ulogu u cijeloj priči igra i širenje Amazona kao on line trgovine za sve. Dakle, H&M-u predstoje investicije i snažnija orijentacija na on line trgovinu te sukladno tome kvalitetnije upravljanje razinama zaliha. Kao i, naravno, uvjeravanje dioničara u ispravnost tog puta nauštrb njihovih dividendi.

Eto, kad se sljedeći put budete mislili između H&M-a i Zare, znajte da i vaš novčanik sudjeluje u ovoj dramatičnoj tržišnoj utakmici.