društvo
Hrvatska
vijest

Učenici pišu reklame za hranu

Foto: Kaufland Hrvatska / Facebook

U posljednjih godinu dana, pored nedavne uzbune oko Istanbulske konvencije, najužarenije političke teme u Hrvatskoj su bile kriza u Agrokoru i kurikularna reforma. Oba se procesa trenutno nalaze u fazi svojevrsnog mirovanja. U Agrokoru je postignutom nagodbom osigurana privremena stabilizacija, barem dok realizacija same nagodbe ne krene, dok je kurikularna reforma zarobljena u fazi beskonačnog čekanja: HNS-u obećanje reforme nudi prozirnu legitimaciju ostanka na vlasti, dok HDZ-u stalno odgađanje njene realizacije nudi legitimaciju koalicije s HNS-om.

No, na oba polja, onako potiho, radi Kaufland. Njemački trgovački lanac, inače u vlasništvu Schwarz grupe kao i Lidl, marketinškim i drugim metodama nastoji osigurati bolju poziciju uslijed novih zbivanja na tržištu: neizvjesne budućnosti Konzuma i agresivnog širenja austrijskog konkurenta Spara. S obzirom na to da je školski sustav paraliziran političkom trgovinom i ideološkim nasiljem, nema boljeg poligona za reklamni iskorak. Kao što smo vidjeli i na primjeru Nenada Bakića, svaki “proaktivni” ulazak u školski sustav javnost, ili barem oni koji ju oblikuju, će nagraditi.

Natječaj za hranu

Tako su jučer ovdašnji predstavnici Kauflanda sazvali konferenciju za novinare i najavili nastavak prošlogodišnjeg projekta “Kaufland škola voća i povrća”. Riječ je o natječaju na koju se mogu javiti osnovne škole diljem Hrvatske koje se nalaze unutar 10km udaljenosti od nekog Kauflandova dućana. U prijavi škole moraju priložiti tri učenička savjeta iz domene zaštite okoliša te jedan “kreativni prikaz”. Postoje i dodatne bodovne stimulacije: video nosi deset bodova, a crtež pet, dok se za korištenje svih slova iz abecede u nabrajanju savjeta dobiva dodatnih deset bodova. I ključno: minimalno jedan od savjeta mora imati veze s Kauflandom. Pretpostavljamo da je to priličan kreativan izazov za učenike.

Prošle godine su u Kauflandov program donacije voća i povrća ušle 24 škole, a ukupno će do kraja ove godine biti donirano 90 tona voća i povrća. Za iduću školsku godinu natječaj se širi: 39 škola će putem natječaja ući u sustav i bit će donirano 150 tona voća i povrća. Kauflandove donacije, odnosno korištenje škola u reklamne svrhe, ne staje na tome. Za prošli Božić su primjerice imali natječaj na Facebooku na kojem su se mogle natjecati škole izradom digitalnih čestitki. Najbolja, tj. ona koja je skupila najviše lajkova, ovaj put osnovna škola iz Slavonskog Broda, za nagradu je od Kauflanda dobila nastup iluzionista Luke Vidovića.

Čudni su putevi novčani

Kaufland, naravno, svoju marketinšku strategiju, naziva društveno odgovornim poslovanjem. Neki će u tome uočiti cinizam, neki će tvrditi da je bolje da troše na djecu nego na tv-reklame, dok će treći uočiti prazan prostor koji država ostavlja trgovačkim lancima. I to ne samo tako da nije u stanju učenicima osigurati voće i povrće u školama, već se one moraju natjecati međusobno u izradi debilnih reklamnih letaka za trgovački lanac.

A ponekad se sve to i plaća javnim novcem. Naime, prije tri godine, Kaufland je otvorio skladište u Jastrebarskom. Na otvaranju je prisustvovao i tadašnji premijer Zoran Milanović, a iz Grada Jastrebarskog su zahvalili Kauflandu tako što su ih oslobodili plaćanja komunalne naknade za godinu dana. Tako je, može se komotno reći, posredstvom reklama za Kaufland, iz proračuna Jastrebarskog osiguran dio hrane za hrvatske osnovnoškolce. Čudni su putevi božji, a nekad su novčani još čudniji.