politika
Bugarska
vijest

Ljudska prava za “cara”

Foto: AFP / Anders Wiklund

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu jučer je prihvatio dvije zanimljive žalbe. Naime, bivši bugarski “car”, a i premijer u razdoblju od 2001. do 2005. godine, Simeon Sakskoburggotski, zajedno sa svojom “carskom” obitelji, traži od Suda pomoć u povratu “carske” imovine koja je bila nacionalizirana 1946. godine. Sud je, dakle, prihvatio dva slučaja, odnosno dvije sporne nekretnine, jedno lovačko područje i jednu palaču, kao vrijedne preispitivanja. Žalbu za treći posjed su odbili s obrazloženjem da su bugarski sudovi solidno argumentirali protiv povrata.

Izložimo malo nedavnu političku povijest slučaja. “Carska” obitelj je u periodu od 1999. do 2004. dobila sve posjede nazad putem Zakona o restituciji iz 1992. godine, osim ovoga čiji je povrat odbio i Sud u Strasbourgu. No, nakon što je 2008. godine pala koalicijska vlada koja je uključivala i “carevu” stranku, stvari su krenule po zlu. Novi sastav parlamenta, predvođen GERB-ovom većinom, uveo je moratorij na komercijalnu upotrebu i prodaju sve imovine koja je vraćena “carskoj” obitelji. Taj je moratorij još na snazi i Sakskoburggotski ga želi oboriti u Strasbourgu.

A dotaknimo se sada i šire političke povijesti slučaja. Dakle, obitelj traži nazad imovinu i posjede koje su stekli u periodu monarhije. Svatko će se manje-više složiti s ocjenom da u monarhijama baš i nisu zajamčena brojna ljudska prava. I to upravo zbog “prava” monarha i njegove obitelji. Nakon pada monarhije na vlast dolaze komunisti i oduzimaju imovinu i posjede caru i obitelji oslanjajući se, između ostaloga, upravo na činjenicu da je obitelj tu imovinu stekla nauštrb ljudskih prava i blagostanja građana. I onda padne komunizam i dođe: demokracija.

I u toj demokraciji postoje sudovi, kao na primjer onaj za ljudska prava u Strasbourgu, koji kao relevantan slučaj za razmatranje uzima onaj o povratu imovine “carskoj” obitelji koja je tu imovinu stekla u sustavu koji po definiciji ne poštuje ljudska prava. Valjda računaju na to da je komunizam bio gori za ljudski prava od monarhije pa da to iskupljuje svako vlasničko pravo.