politika
Makedonija
vijest

Vlada preživjela izglasavanje povjerenja

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Kao što se očekivalo, makedonskoj Vladi na čelu sa Zoranom Zaevom nije izglasano nepovjerenje u parlamentu. Sinoć oko ponoći tek je 40 zastupnika opozicijskog VMRO-DPMNE-a glasalo za nepovjerenje. S obzirom na to da Sobranje broji 120 zastupnika, opoziv Vlade bio je daleko od izvjesnog. A ništa naročito novo nismo čuli ni u raspravi koja je prethodila glasanju. Vladajući socijaldemokrati su za sve nedaće u državi optužili VMRO-DPMNE koji je bio na vlasti 11 godina i naglasili kako naprosto nisu imali dovoljno vremena za rješavanje nagomilanih problema.

Međutim, kako smo u prošlotjednoj najavi izglasavanja povjerenja naglasili, ovdje se nije toliko radilo u statusu Vlade, koliko o budućnosti VMRO-DPMNE-a. Podsjetimo, izglasavanju povjerenja prethodio je četveromjesečni bojkot rada parlamenta zastupnika najjače opozicijske stranke. Razlog bojkotu bilo je uhićenja članova stranke zbog prošlogodišnjeg parlamentarnog nasilja, a povratak u zastupničke klupe se nastojao legitimirati glasanjem o povjerenju i budućim zakonskim reformama koje bi trebale aktivirati poziv za članstvo u EU, zamrznut uslijed političke krize u zemlji.

No, čini se da u VMRO-DPMNE-u ne postoji prevladavajući konsenzus po ovom pitanju. Neki su se istaknuti članovi javno zapitali o smislu ovakve geste i prozvali predsjednika stranke Hristijana Mickovskog. Po njima, ovakav potez ne samo što legitimira uhićenje njihovih članova, već predstavlja i čisto taktički pogrešan potez: zašto se ide u izglasavanje povjerenja ako je sasvim jasno da će Vlada proći neokrznuta? Štoviše, neuspješnom interpelacijom joj se može samo dati dodatni legitimitet. Pojavljuju se i sumnje u nekakav pozadinski deal između Zaeva i Mickovskog, kao što se špekulira i o europskom pritisku.

Radilo se o nekom dubljem razlogu ili naprosto o trapavom alibiju za povratak u parlament, prilično je očito da pred najjačom desnom strankom u Makedoniji predstoji period novog kadrovskog i političkog profiliranja. A ishod tog procesa ponajviše ovisi o tome koliko bivše vladajuće strukture na čelu s Gruevskim još imaju utjecaja u stranci. I dakako, postoji li uopće ikakva relevantnija vizija osim briselskog ušminkavanja imidža i “umjerenjaštva.