politika
Makedonija
vijest

Makedonska opozicija se vraća u parlament

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Nakon četiri mjeseca bojkota, glavna makedonska opozicijska stranka VMRO-DPMNE uključuje se u rad parlamenta. Povod za bojkot bilo je uhićenje petorice njihovih zastupnika za koje se sumnjiči da su sudjelovali u organizaciji napada na parlament u travnju prošle godine. Podsjetimo, tada je skupina ekstremno desnih huligana upala u Sobranje, prekinula sjednicu i ozlijedila niz zastupnika albanskih stranaka i socijaldemokrata (SDSM), a sve s ciljem onemogućavanja formiranja vlasti nakon izbora.

Odmah po povratku u parlament VMRO-DPMNE će tražiti izglasavanje povjerenja vladi na čelu sa SDSM-om: zbog nekompetentnosti i gubitka kredibiliteta. Radi se o praznoj gesti jer zasigurno nemaju 61 ruku koliko je potrebno za većinu. Ali, ta je gesta simbolički važna, i to ne samo zbog pukog povratka u zastupničke klupe. Važan razlog povratka je izglasavanje zakonskih promjena, pogotovo u pravosuđu, koje zahtijeva Europska unija u pokretanju procesa pristupnih pregovora. A za njihovo izglasavanje potrebna je dvotrećinska većina što nužno uključuje i glasove opozicije.

Čelni čovjek VMRO-DMPNE-a Hristijan Mickovski najavio je konstruktivni doprinos njihovog zastupničkog kluba u raspravi o reformama, a i implicitno najavio glasanje za njih, navodeći da VMRO-DPMNE ne želi ugroziti “europsku budućnost” makedonskih građana. Naime, Europska unije je prije dvije godine, za vrijeme eskalacije političke krize u zemlji, zamrznula poziv Makedoniji za početak pristupnih pregovora. Ovakav tajming povratka u parlament potaknuo je špekulacije o izvršenom europskom pritisku na VMRO-DPMNE što Mickovski, naravno, odlučno odbija.

Bez obzira na vjerodostojnost špekulacija, Mickovskom sigurno ide na ruku ovakva dinamika. Podrška tzv. europskom putu služi mu kao prikladno sredstvo ušminkavanja novog, umjerenog lica stranke, a izostanak ključnih političkih promjena koje je trebao donijeti SDSM, pogotovo u ekonomskoj sferi, daje mu dovoljno materijala da ih proglasi neuvjerljivima i nekompetentnima.