politika
Kosovo
vijest

Sranje na Kosovu

Foto: AFP / Stringer / Uhićenje Marka Đurića

Stanje na Kosovu i dalje se nije vratilo u normalu, makar onu kosovsku, a kako stvari stoje niti neće tako brzo. Upravo u trenutku pisanja ove vijesti Tanjug je potvrdio jučerašnje glasine: Srpska lista izšla je iz vlade Kosova i srušila parlamentarnu većinu. Srbija je danas dodatno zaoštrila odnose potvrdivši da se 20. aprila ide u jednostrano osnivanje Zajednice (10 većinski) srpskih općina na Kosovu.

U selu Rudare, u kojem žive Srbi, na sjeveru Kosova, stanovnici blokiraju promet na magistralnom putu Zvečan – Kosovska Mitrovica. Izvanredna situacija razvila se jučer nakon što je kosovska policija uhitila predstojnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju srpske vlade, Marka Đurića. Službeni razlog uhićenja je ulazak na Kosovo bez prethodno izdane dozvole.

Naime, nakon još jednog kruga propalih pregovora između Srbije i Kosova koji se vodio prošli tjedan u Bruxellesu, situacija pomalo izmiče kontroli. Dok EU u skladu s ograničenjem svojih diplomatskih sposobnosti i sklonošću zavaravanja javnosti hvali predanost obiju strana pregovorima i predviđa velike uspjehe, iz balkanske perspektive stvar očito izgleda malo drugačije. Krunski dokaz tome je i jučerašnji incident čije se političke i društvene posljedice još uvijek razvijaju.

Pregovori u Bruxellesu se jednostavno ne miču, ma što govorila EU. Nakon više od pola godine, Ramuš Haradinaj i Aleksandar Vučić susreli su se prošlog tjedna u Bruxellesu, no bez ikakvih rezultata: Srbija nije priznala Kosovo, a Kosovo nije omogućilo stvaranje autonomnog udruženja srpskih općina bojeći se još jedne enklave u drugim državama poput Republike Srpske u BiH. O normalizaciji odnosa stoga nema ni govora, zaključuju brojni mediji, a jedini koji smatraju suprotno su dakako delegati Europske unije.

Svakoga dana u svakom pogledu…

Za očekivati je stoga da je jučerašnje nasilje u Kosovskoj Mitrovici najviše šokiralo baš Europsku uniju, jer lokalce svakako nije. Nakon briselskog sastanka Vučić u domaćim medijima nije krio svoje nezadovoljstvo te je kazao “gotovo 1.800 dana šest glavnih točaka Briselskog sporazuma nije ni dirnuto, a to ne može biti samo krivica Albanaca, to je potpisala i Europska unija”. Kako piše B92 Vučić je bio posebno revoltiran izjavom premijera Kosova Ramuša Haradinaja, čiju je poruku kako “nije stigao proučiti dogovor o formiranju Asocijacije srpskih općina”, nazvao “uvredom za zdrav razum i uvredom za Srbiju”. Na tu uvredu Vučić, koji i inače vidi uvrede kamo god pogleda, kazao je kako će Beograd “samostalno formirati Zajednicu srpskih općina” i otvoreno se oglušiti o zabranu koju su kosovske vlasti izdale kada je u pitanju posjeta visokih srpskih dužnosnika srpskim enklavama na Kosovu, također piše B92.

Stoga nas odluka kosovske policije da spriječi ulazak u državu kao prvo srpskog ministra kulture koji je trebao obići pravoslavne manastire, pa potom delegacije u kojoj je bio i Aleksandar Vulin te u konačnici Mraka Đurića ne iznenađuje. Postupak dolaska ovih delegacija obično se svodi na najave srpske vlade, što se i ovoga puta dogodilo. Na prvu najavu nisu dobili potvrdu ulaska, a na drugu je kosovska strana izdala odbijenicu. Usprkos tome, srpski su delegati odlučili ući u Kosovo.

Danas, više od 24 sata od početka incidenta i niti tjedan dana od posljednjeg neuspjelog sastanka sukobljenih strana, zatvaraju se prometnice, podižu barikade, prednjači ratnohuškačka retorika, a ponavljanja Europske unije kako je sve u redu i kako su svi predani rješenju situacije zvuče poput tragikomične rečenice iz filma “Sjećaš li se Dolly Bell”: “Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem”. Razvoj situacije možete detaljnije pratiti na B92 i Balkan Insight. Što se vlade na Kosovu tiče, moguća je ona nacionalnog spasa oformljena među albanskim strankama, ili novi izbori…