rad
BiH
vijest

Posrtaj Konzuma u BiH

Foto: Wikipedia / Sarajevo

Nakon što je smijenjen Ante Ramljak i na mjesto izvanrednog povjerenika instaliran Fabris Peruško, Agrokor je, barem privremeno, ponovno migrirao u ekonomske rubrike medija. To sigurno neće dugo trajati jer se ključne odluke tek trebaju donijeti. A do tada valja pratiti poslovne procese koji će oblikovati ili barem utjecati na smjer tih odluka.

Konzum, maloprodajna uzdanica Agrokora, donedavno je dominirao tržištem u susjednoj Bosni i Hercegovini. No, već je krajem 2016. godine, neposredno pred rasplamsavanje krize u Agrokoru, Konzum je počeo minimalno zaostajati za tuzlanskim maloprodajnim lancem Bingo. Krizna i turbulentna 2017. je razliku samo povećala i učvrstila. Prema analizi Euromonitor Internationala, koju prenosi bh. portal Indikator, Bingo trenutno drži 42% maloprodajnog tržišta u BiH, dok se Konzum spustio na 36%.

Spomenuta kriza u Agrokoru se na poslovni (ne)uspjeh Konzuma u BiH odrazila na dva načina. Bili su prisiljeni rasprodavati imovinu u određenoj mjeru, tako da su, na primjer, dva trgovačka centra u Zenici i Sarajevu prodali upravo izravnom konkurentu – Bingu. Također, došlo je i do pada prihoda u trgovinama zbog nedovoljnih zaliha. Nezanemariv broj bh. dobavljača je uslijed krize i kašnjenja s plaćanjem otkazao suradnju s Konzumom i okrenuo se drugim lancima. Premda se situacija donekle popravila i dalje je suradnja s dobavljačima vrlo loša i ograničena.

Također, valja primijetiti i interesantan podatak iz analize po kojem je sedam od deset trgovačkih lanaca u BiH u domaćem vlasništvu. Premda su tzv. eurointegracijski procesi uvijek neizvjesni kad je BiH u pitanju, bit će zanimljivo pratiti eventualni ulazak snažnije konkurencije sa Zapada i ishod tih tržišnih dinamika.