društvo
vijest

Svi na marš!

Foto: Faktiv / Facebook / Marš za 8. mart 2017.

“Zašto one opet prosvjeduju? Pa imaju sva prava! Ne smiješ više ništa ni reći, našaliti se, odmah te feministička policija zaskoči! Uvijek si nešto kriv! A što je s muškim pravima?” – na ovakve ste komentare i zabrinute upite sigurno naletjeli bezbroj puta, bilo na društvenim mrežama, bilo u svakodnevnim razgovorima, a ne izostaju niti u “ozbiljnim” medijskim istupima. Naprosto su feministkinje prevršile svaku mjeru: daš im prst, one uzmu cijelu ruku. I još pritom manipuliraju “običnim ženama” koje zapravo ne zanima ta njihova “rodna ideologija”. A mi ih, eto, štitimo.

Takve primjedbe ne dolaze isključivo s krajnje desnice, one su itekako prisutne i kod onih koji se smatraju liberalnijim dijelom društva. Samo što se kod njih one ne prepoznaju u eksplicitnom političkom programu, već u tobože nevinim predodžbama o svakodnevnom svijetu rodnih odnosa. Navodno će nestati humora, ugodnog druženja i socijalne opuštenosti ako se “zabrane” seksističke pošalice i neprimjerene seksualne aluzije. Da, stvarno je nevjerojatan mentalni izazov održavati kvalitetne i opuštene odnose među ljudima bez malo “prirodne” šale.

Naravno, nije posrijedi mentalni već politički izazov. I ono što se pritom “ugrožava” nije opuštenost u međuljudskim odnosima, već opuštenost u pozicijama moći. Ako se kao muškarac osjećaš opušteno, to ne znači da je to prirodno stanje jer, eto, tako valjda ide jednadžba sretnog suživota s prirodom. I ne sastoji se politički cilj u tome da se osjećaš neopušteno, već da tvoja opuštenost ne ugrožava nikoga drugog. A ta se ugroza zasniva i hrani na cijelom nizu neravnopravnih odnosa u rodnoj sferi: od razlike u plaćama preko kućanskih poslova do obiteljskog nasilja.

I zato je neophodno na njih neprestano ukazivati i protiv njih se boriti. Kako u obitelji, na radnom mjestu, institucijama, tako i na ulicama. Zato danas, na Osmi mart, Međunarodni dan žena, svi na marš! U Zagrebu, gotovo već tradicionalno u organizaciji Faktiva, marš započinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma. A sličan program se odvija u Splitu i Rijeci, kao i u drugim gradovima regije.