politika
vijest

Kapitulacija Facebooka

Foto: AFP / Mohhamed Abed / Gaza, Palestina

Facebook je najavio odustajanje od eksperimenta izdvojenog praćenja vijesti, odvojenog od glavnog njuzfida u kojem su nam se trebale prikazivati samo objave obitelji i prijatelja. Taj odvojeni, “Explore Feed”, koji bi pak prikazivao samo vijesti bio je previše nevidljiv, što je štetilo brojnim medijima. A kao jedna od najvećih globalnih kompanija koja živi od oglasa, Facebook je kao i mediji podložan istoj metodi pritiska oglašivača. Iako bismo rado odustajanje Facebooka od posebnog Explore Feeda nazvali pobjedom demokracije, prevagu pred ljudima ipak su, još jednom, odnijeli oglašivači.

Postajući s godinama sve više demokratskom platformom (Arapsko proljeće, puč u Turskoj, revolucija u Libiji, Occupy Wall Street, protesti pred ECB-om, itd…) nego apolitičnim obiteljskim albumom, Facebook se morao proteklih godina suočiti s rastom lažnih objava, potrebno je naglasiti: plaćenih, lažnih objava. Stoga su, umjesto da provjeravaju proizvode koji se na njihovim stranicama de facto prodaju, preferirali problem politizacije riješiti oktroiranjem kontre i punom depolitizacijom njuzfida.

Neslućeni ishodi

Međutim, logika da će oglašivači i dalje plaćati oglase za marginalizirani prostor i tako reducirani doseg, neslavno je propala. A paradoksalno, problem lažnih vijesti se navodno povećao. Kako piše Guardian, osim najvećih medija, žalili su se i drugi oglašivači. U neuvjerljivom priopćenju kompanije, vlasnici kažu kako su u anketama korisnici kazivali kako žele više objava obitelji i prijatelja, no metodologija istraživanja očito je bila ili tendenciozno formulirana ili potpuno pogrešno postavljena. Dakako, pred razno raznim konzumerističkim oglasima radije biramo objave prijatelja i obitelji, no pred političkim ili obiteljskim događajima, biramo ove prve. Facebook sigurno nije slučajno predstavio anketu krivo, znamo, jer metodološki ne griješe s kompleksnim sustavima prodaje naših interesa i navika oglašivačima.

Vjerojatno se od samog početka radilo o tome da demokracija i politika jednostavno uzimaju previše resursa ovoj kompaniji čije vlasnike ni prvo ni drugo nimalo ne zanima. Politizacija Facebooka je potpuno nepredviđeni razvoj platforme u praktički potpuno depolitiziranom (niska politička i medijska pismenost, niski odazivi na glasanje) i konzumeristički nastrojenom globalnom društvu. Ipak, čini se da smo se svi zajedno prevarili. Društvo nije depolitizirano, samo, van društvenih mreža, i gorkih komentara na njuz portalima, nema prostora za izražavanje svojih političkih stavova. Možda bi nam društvene mreže izgledale apolitičnije da zapravo svi imamo svoje predstavnike u parlamentima, u politici, u mejnstrim medijima, pa da oni na pravim mjestima postavljaju pitanja koja su sad svedena na Facebook i druge društvene mreže.

Usprkos uzroku neuspjelog pokušaja depolitizacije ove velike društvene mreže utješni su ovakvi momenti kada je i kapital prisiljen politizirati se.