politika
vijest

Kako je opljačkana Grčka?

Foto: AFP / Louisa Goulimaki

Novartis, jedna od najvećih svjetskih farmaceutskih kompanija, prošlog je tjedna u Bruxellesu dobila prestižno priznanje Europske organizacije za rijetke bolesti (EURORDIS). U obrazloženju, kompanija se pohvaljuje zbog “efikasne suradnje sa znanstvenom, medicinskom i zajednicom pacijenata”. No gotovo istodobno dok je hvaljeno u Bruxellesu, Novartisovo ime se na drugom kraju kontinenta spominjalo u sasvim drugom kontekstu. Doduše, ponovno je riječ o “efikasnoj suradnji”, ovoga puta s političkom “zajednicom”. Ali ta je suradnja, po svemu sudeći, prelazila zakonske okvire. Prema riječima zamjenika grčkog ministra pravosuđa Dimitrisa Papangelopulosa, ova je kompanija odgovorna za “najveći skandal od osnivanja grčke države”.

Slično praksi velikih farmaceutskih kompanija u drugim zemljama, Novartis je navodno tisućama liječnika davao mito kako bi ih nagovorio da pacijentima propisuju lijekove njegove proizvodnje čija je cijena bila debelo prenapuhana. Time je za državni proračun počinjena ogromna šteta, a previsoka izdvajanja za zdravstvo postala su jedan od ključnih prigovora koje su međunarodni lihvari koji posjeduju grčki državni dug prigovarali tamošnjoj vladi. Iako je skandal u tim osnovnim crtama poznat već mjesecima, od nedavno se gomilaju dokazi kako nije riječ samo o “sitnoj” korupciji liječnika. Među onima koji su osumnjičeni da su primali mito od multinacionalke su i bivši ministri, šef centralne banke, pa čak i dva bivša premijera.

Kap u moru

Dok se detalji sve više razjašnjavaju zaslugom zaštićenih svjedoka, tužiteljstvo se suočava s problemom skorog nastupa zastare. Političari su se naime još ranije dobro zaštitili od sličnih “kostura iz ormara”. No s obzirom na to da se sljedeće godine održavaju parlamentarni izbori, cijeli slučaj je dobio i jasne političke konotacije. Naime, svi optuženi dužnosnici pripadaju opoziciji, a vladajuća Siriza nastoji tu činjenicu dodatno istaknuti osnivanjem parlamentarne komisije koja će se baviti slučajem paralelno s pravosuđem. Prema svim anketama, bivša vladajuća garnitura, navodno odgovorna za skandal, lako bi se mogla vratiti na vlast i zakašnjelo razotkrivanje ovog skandala jedna je od posljednjih prilika Sirizi da se vrati u igru.

Iako je skandal posljednjih dana glavna politička tema u Grčkoj, zanimljivo je kako su vlade lihvarskih zemalja, inače vrlo glasne kada se radi o grčkoj unutrašnjoj politici, sada vrlo šutljive. S obzirom na to da su i njihove kompanije umiješane u niz sličnih skandala pljačkanja grčke države, lihvarske se zemlje nadaju da će cijela stvar proći bez ozbiljnih političkih posljedica. One radije za problem optužuju i kažnjavaju grčki narod nego svoje kompanije i sebi bliske političare. Ali od odgovornosti nipošto ne treba amnestirati ni Sirizu. Ona je sama pristala na pravila igre koja su jasno namještena i protiv demokracije i protiv interesa stanovnika Grčke. Drugim riječima, očito je da je pljačka u zdravstvu samo kap u moru koje je potopilo Grčku.