politika
Hrvatska
vijest

Snijeg topi proračune

Foto: AFP / Jean-Pierre Clatot

Kao što to obično biva, ponešto ekstremniji vremenski uvjeti na vidjelo iznesu probleme u funkcioniranju sustava. Ponekad je riječ o jalovo organiziranim službama, ponekad o zapuštenoj i zanemarenoj infrastrukturi, a ponekad o prostom nedostatku novaca, odnosno nedostatku fiskalnih kapaciteta. A upravo se taj problem s kapacitetima lokalne samouprave istaknuo kao ključan u trenutnim vremenskim nepogodama koje su pogodile Hrvatsku.

Pukom geografskom nužnošću, snijeg i oštra zima najizraženije su pogodili Liku i Gorski kotar. Medijska se pažnja mahom skoncentrirala oko Delnica i okolice. Također, nije izostala niti državna pažnja. Na teren su poslani pripadnici Hrvatske vojske kako bi pomogli u čišćenju snijega i drugim poslovima, a jučer je grad u Gorskom kotaru posjetio i sam premijer Andrej Plenković. Osim obilaska aktivnih službi na terenu, premijer je obavio i sastanak kriznog stožera na kojem su, između ostalih, bili prisutni Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.

Izvojevana obećanja

Premda je sastanak rezultirao obećanjima financijske pomoći gradu zbog troškova nastalih vremenskim nepogodama, gradonačelnik Knežević je ukazao na sistemski problem i zahtijevao rješenje na toj razini. “Snijeg neće slomiti Gorane, ali će slomiti naš proračun” – poručio je Knežević javnosti i državnoj vlasti. Naime, za vrijeme mandata Vlade Zorana Milanovića, Gorskom je kotaru ukinut status potpomognutog područja, a sve prema zakonu o brdsko-planinskom području. Od promjene zakona, goranski su gradovi i općine izgubili oko 25 milijuna kuna. Riječ je o sredstvima koja se ne mogu kompenzirati iz lokalnih kapaciteta.

Što se tiče samih Delnica, gradonačelnik Knežević ističe da su samim gubitkom statusa izgubili oko trećine proračuna. Premda im država sufinancira zimsku službu, inače pod koncesijom, ekstremni uvjeti ove zime, ako uračunamo i troškove od nastalih šteta, dodatno će osiromašiti proračun: po trenutnim procjenama za još 20% od ukupnih sredstava. Knežević se nada da će se problem na sustavnoj razini riješiti izradom novog prijedloga zakona o brdsko-planinskom području. Premijer Plenković je, pored neposredne pomoći, obećao i ubrzanu izradu zakonskog prijedloga. No, tek treba vidjeti kako će se to obećanja nositi s prvim naznakama topljenja snijega.

S druge strane, župan Komadina, inače član SDP-a, zahtijeva poseban zakon o Gorskom kotaru. Kako misli tu ideju progurati s obzirom na to da je za vrijeme vladavine njegove stranke Gorski kotar izgubio status potpomognutog područja, nije jasno.