društvo
Crna Gora
vijest

Karađorđevići protiv Crne Gore

Foto: AFP / Andrej Isaković

Pored mentalitetom zadane korupcije, kao drugi glavni razlog zaostajanja postjugoslavenskih zemalja za razvijenim Zapadom često se ističe zakopanost u ideološku prošlost. Tako da, ovisno o svjetskim tehnološkim prilikama, redovito možemo na društvenim mrežama naletjeti na prikladne memove kojima se ismijava naša anakronost. Npr., dok Muskov Tesla leti po svemiru, kod nas se i dalje svađaju o Drugom svjetskom ratu. Pozadina tih ismijavanja je valjda aritmetička: kad bi ljudi manje sati dnevno mislili o ustašama, četnicima i partizanima, a više o tehnologiji, onako iz glave, brzo bismo napredovali.

No ne radi se samo o glavama i vježbama “pozitivnog mišljenja”. Nerijetko su ti naporni duhovi iz prošlosti vezani uz neke konkretne materijalne interese. Pogotovo u domeni povrata imovine. Naime, i ti duhovi su negdje živjeli, a i puno važnije, od nečega živjeli. Iznimka nije ni srpska kraljevska obitelj Karađorđevići. Oni su se namjerili na Hotelsku grupu Budvanska rivijera. Tvrde da su brojni objekti, kao i zemljišta na kojima su izgrađeni hoteli, zapravo “iskonski” u njihovom vlasništvu. A vlasništva su bili lišeni 1947. godine postupkom nacionalizacije.

Budvanska rivijera, naravno, nema namjeru vraćati zemljišta i objekte niti kompenzirati aristokraciju. Sličan zahtjev je odbijen još prije deset godina na Povjerenstvima za obeštećenje, kako onom općinskom u Budvi, tako i regionalnom u Baru. Stav nadležnih je bio da ne postoji akt o oduzimanju. Tko zna što je motiviralo kraljevsku obitelj za novi pokušaj, možda su u nekom arhivu pronašli taj totalitarni akt o oduzimanju imovine. Ili možda ciljaju na to da je Budvanska rivijera još u većinskom državnom vlasništvu pa je lakše ustanoviti kontinuitet s “narodnim lopovima”.

I dok se zahtjevi za povratom imovine nasljednika predratnih kapitalista mogu barem “politološki” opravdavati restauracijom kapitalističkih odnosa nakon raspada Jugoslavije, ovi aristokratski naprosto spadaju u domenu povijesnih viceva. Izađite na izbore, osvojite vlast, vratite monarhiju pa si vratite imovinu.