politika
vijest

Europska tvornica baterija: čije investicije, čiji profit?

Foto: AFP / Saul Loeb / Tesla Motors

Europska investicijska banka odobrila je iznos do 52,2 milijuna eura zajma švedskoj tvornici baterija Northvolt. Ova se firma našla usred europskog pokušaja da se došlepa do tehnoloških inovacija koje su ostatku svijeta (posebno Aziji i SAD-u) već osigurale komparativnu prednost.

Logika iza pokretanja i javnog financiranja ove “giga” tvornice1 približava nam se uobičajenom retorikom europskih političkih i poduzetničkih elita koja je smiješna s obzirom na to da dolazi s više godina zakašnjenja. Tako iz Northvolta objašnjavaju da “Europa juri prema elektrifikaciji [automobila]” iako Unija, podsjetimo, ima kvote na uvoz električnih automobila, što su barem djelomično oprečne konstatacije. Iz Northvolta objašnjavaju kako će ovaj proces pojeftiniti cijenu baterija za električna vozila koje iznose oko 30 i više posto cijene automobila.

Javni interes: skladištenje energije

Ono što bi historijski promatrano moglo imati i važniju ulogu (od automobila), kad se govori o ovim baterijama, činjenica je da se njima može skladištiti energiju dobivenu iz obnovljivih izvora. Dok Northvolt važnost tvornice objašnjava prioritetom baterija za automobile, Europska unija – s obzirom na to da već ulaže javne novce u ovu tvornicu – trebala bi donositi i neke strategije skladištenja energije dobivene iz OI. To se dakako ne događa, iz razloga koje smo već objasnili, stoga za koju godinu, umjesto željenog predvođenja planeta u svim oblicima tehnoloških i socijalnih napredaka, Europa će ponovno hvatati korak za ostatkom svijeta, ne jer nije imala mogućnosti implementirati tehnologiju za skladištenje besplatne energije, nego jer u tome nije našla javni interes.

Primjer Northvolta još je jedna ilustracija zakašnjelih europskih politika koje nastaju kao reakcija na nešto što su drugi već prepoznali i s primarnim ciljem ostvarivanja profita, a ne javnog interesa. U ovom slučaju ne treba zanemariti još jedan set prigovora što se neprestano vezuju za Tesla Motors koji su komercijalizirali litij-ionske baterije: dio te tehnologije, i infrastrukture, financirano je javnim sredstvima putem subvencija i javno-privatnih partnerstava. Tako Europa uopće ni ovu tvornicu ne bi mogla izgraditi da Tesla Motors nije stavio sve svoje patente u javni pristup koje će Northvolt sada moći slobodno koristiti. S obzirom na uložena javna sredstva, slobodan pristup ovim patentima je barem načelna dužnost. A nije ni slučajno da je izvršni direktor Northvolta bivši zaposlenik Tesla Motorsa. Bitka za ekološki čiste automobile možda se bliži kraju, no, ona za besplatnu struju tek počinje.

  1. Termin se u europskim medijima počeo koristiti u pogrešnom smislu: dok je pojam osmišljen u Tesla Motorsu kako bi označio proces proizvodnje suprotan tradicionalnoj Taylorovoj podjeli proizvodnje na segmentirane i odijeljene faze, Tesla giga-tvornice označavaju takav proces proizvodnje gdje se svi resursi potrebni za proizvodnju Tesla automobila dovoze na isto mjesto te se cijeli proces proizvodnje događa na istom mjestu pri čemu iz giga-tvornice izlazi potpuno gotov proizvod. Ovo je još jedan od primjera u kojima Tesla Motors uvodi promjene u tradicionalno shvaćanje industrije automobila. []