društvo
Crna Gora
vijest

Kad u Crnoj Gori umre dječak …

Foto: AFP / Geoffroy Van Der Hasselt

Vijest o smrti petnaestomjesečnog dječaka iz Podgorice zaista jeste tragična priča. Malecki je preminuo od posljedica premlaćivanja što mu ih je zadao očuh, u međuvremenu uhićen zbog ubojstva, dok je majka dječaka uhićena zbog “zanemarivanja porodičnih obaveza“. Kako pišu crnogorski mediji, istraga je utvrdila da je očuh zlostavljao dječaka “duži vremenski period”, te da je “majka sve to samo promatrala”.

Način na koji se o ovom slučaju piše u Crnoj Gori otkriva dubinski strukturni šovinizam u crnogorskom društvu. Aktivisti i feministice trude se priču prikazati kao opći problem nasilja muškaraca nad ženama i posljedicu nemara državnih institucija prema ženama, djeci i obiteljima, čime ističu kontradikcije između onoga što se proklamira u javnosti i medijima, a naspram stvarnoj zaštiti koju dobivaju izloženi dijelovi društva. Naspram njima, mediji, pa čak i novinarke, angažiraju sugovornike poput odvjetnika koji onda javno objašnjavaju kako se majke ne sankcionira, kako se nad majkama “svi sažale”, kako se obiteljsko nasilje ne procesuira i kako centri za socijalnu skrb nemaju adekvatnu svijest o ovom problemu jer ni javnost nema svijest o tom problemu.

No, kako bi i imali kad je neravnopravnost spolova u društvu i besperspektivnost žena toliko prisutna da su i žene ponutrile taj strukturni šovinizam. Takav je primjer novinarki koje nemaju svijest o vlastitoj neravnopravnoj poziciji u društvu, već se identifikacijom s mejnstrimom priključuju strukturnim nepravdama pozivajući na snažnije sankcioniranje majki koje zanemaruju svoju djecu. Umjesto da pozovu sustav da majkama omogući dovoljno ekonomske stabilnosti iz kojih bi proizišla i psihološka. A takav je i primjer kojeg je nedavno obradila Biltenova Anja Vladisavljević prokazavši snagu konzervativizma patrijarhalnog društva koje u Crnoj Gori utječe na ukupan broj žena u društvu. Pa se tako na svakih 100 djevojčica, rađalo 110 dječaka. S obzirom na to da se radi o dugoročnom trendu, danas u ovoj malenoj zemlji ima 3000 žena manje nego što bi trebalo biti, a i takve i dalje su pod pritiskom “darivanja muških potomaka”. Stoga je jedno od pitanja – da je kojim slučajem preminulo petnaestomjesečno dijete bila djevojčica, bi li i ona dobila svoj prosvjed i istu količinu zgražanja nad ovom teškom pričom?