politika
Makedonija
vijest

Veto na jezik

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Pitanje statusa albanskog jezika u Makedoniji prilično je obilježilo tamošnje parlamentarne izbore u prosincu 2016. godine. Naime, izjednačavanje statusa albanskog i makedonskog jezika na cjelokupnom makedonskom teritoriju bilo je jedno od ključnih obećanja socijaldemokrata (SDSM) u kampanji kojom su nastojali maknuti konzervativni VMRO-DPMNE s vlasti. Politička efikasnost tog obećanja bila je vidljiva u činjenici da nikad više etničkih Albanaca nije glasalo za neku ne-albansku stranku.

Sada, nakon nešto više od godinu dana, peripetija s uspostavom koalicije SDSM-a i albanskih stranaka, nasilnih sabotaža i održanih lokalnih izbora, na red je u Sobranju došao i novi zakon u jeziku. S obzirom na sastav parlamenta, zakon je prošao glatko i za stupanje na snagu nedostajao je još samo potpis predsjednika države Đorgea Ivanova. Kako se moglo i naslutiti, Ivanov je odbio potpisati zakon. Razlozi koje je naveo su oni proceduralni (izostanak javne rasprave i angažmana stručnjaka) i politički (zakonom se navodno diskriminira makedonski jezik i čini šteta makedonskom narodu).

Također, pozvao se i na ustav te zaključio da je svrha zakona ionako skupljanje jeftinih i kratkoročnih političkih poena. No, predsjednikov veto nije posljednja riječ. Procedura je sljedeća: predsjednik može samo jednom uskratiti potpis i vratiti zakon u Sobranje. Ako se tamo zakon opet izglasa, odmah stupa na snagu. Jedino što predsjedniku preostaje je žalba na Ustavnom sudu.

Ivanov je jedina preostala institucionalna poluga vlasti na raspolaganju VMRO-DPMNE-u nakon gubitka parlamentarnih i lokalnih izbora. U tom svjetlu, a i s obzirom na odlazak Nikole Gruevskog s mjesta predsjednika stranke, pitanje koje se nameće glasi: radi li se u ovom potezu Ivanova samo o političkoj inerciji i opstrukciji planova SDSM-a ili je posrijedi i neki ulog u raspletu odnosa frakcija u VMRO-DPMNE-u? Naime, mnogi u stranci nisu zadovoljni izborom Hristijana Micovskog za predsjednika i smatraju da se radi o pijunu Gruevskoga. Bilo kako bilo, sudbina stranke, točnije njenog političkog kursa, i dalje je prilično neizvjesna.