rad
Hrvatska
vijest

Agrokor: naznake smjera raspleta

Foto: AFP / Stringer

Prvi učinak jučerašnje objave nacrta strukture nagodbe u slučaju Agrokor jutrošnja je obustava trgovanja dionicama Agrokorovih tvrtki na Zagrebačkoj burzi. Ništa neobično ako znamo da je prijedlog restrukturiranja koncerna sveobuhvatan i da se postojeći dioničari nalaze na dnu prioritetne liste u procesu nagodbe. Taj se njihov status tek treba preispitati, pogotovo pravno, jer Udruga malih dioničara najavljuje tužbe protiv izvanredne uprave na čelu s Antom Ramljakom.

Dakle, predočimo nacrt u kratkim crtama. Osnovni plan je razdvajanje duga od imovine, tj. stvaranje “novog” Agrokora u obliku holdinga i “lošeg” Agrokora kojem ostaju dugovi koji se ne mogu otplatiti. Vjerovnici bi, sukladno potraživanjima, postali vlasnici “novog” Agrokora. S tim da bi se, nakon procjene i analize, na “novi” Agrokor prenio dio dugovanja za koji se smatra da se operativnim poslovanjem može otplatiti. Jedan dio potraživanja bi se, dakle, pretvorio u kapital, u vlasništvo nad novim kompanijama, dok bi se dio potraživanja, iako to izrijekom ne stoji u nacrtu, morao otpisati.

Prvenstvo naplate

No, najzanimljiviji dio nacrta nagodbe je takozvani “vodopad”, odnosno raspored naplate potraživanje. Tom su strukturom vjerovnici podijeljeni u šest grupa. Prvi na redu su troškovi postupka i radnička potraživanja, zatim slijede osigurane tražbine, npr. nekom nekretninom, treću grupu čine vjerovnici iz strukture famoznog roll up kredita, četvrte su neosigurane tražbine, na petom su mjestu dioničarski zajmovi društvima u poteškoćama, dok se na samom dnu, kao i u slučajevima standardnog stečajnog postupka, nalazi vrijednost kapitala: drugim riječima, Ivica Todorić i manjinski vlasnici u kompanijama poput Leda ili Zvijezde, kao što su mirovinski fondovi.

S obzirom na predloženo prvenstvo naplate, nije čudno da se postojeći dioničari bune. Mogućnost bilo kakve naplate gotovo je svedena na nulu. No, ovo je tek početak raspleta. Kako i sam naziv dokumenta kaže, riječ je o “nacrtu”. Tek treba utvrditi vrijednost “novog” Agrokora, sukladno tome prenijeti dio dugovanja na njegove bilance i predvidjeti ritam naplate tražbina, kao i iznos otpisa dugova. Dok se paralelno s tim i dalje mora razvijati budućnost poslovanja zdravih kompanija. Konkretan plan nagodbe izražen u konkretnim brojkama mora biti predan Trgovačkom sudu do 10. travnja 2018. godine.

Na ročištu prvo nagodbu izglasavaju vjerovnici, a zatim je potvrđuje sud. Za izglasavanje nagodbe potrebna je većina po vrijednosti tražbina iz svake grupe vjerovnika. Ako do toga ne dođe, iznimno je moguće zaključiti nagodbu tako da ju potvrde vjerovnici koji drže više od dvije trećine ukupnih potraživanja. Dakle, zasad smo na planu restrukturiranja s izraženim prioritetima. Konačni rasplet, budućnost poslovanja i učinci na ekonomiju još su u domeni kalkulacije. Spomenimo usput da je jučer guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Borislav Vujčić, predviđajući ekonomske trendove za 2018. godinu, naveo procjenu HNB-a po kojoj će bez posla u raspletu slučaja Agrokor u idućoj godini ostati između 4 i 6 tisuća ljudi.