rad
Hrvatska
vijest

Dobavljači zbijaju redove

Foto: AFP / Stringer

Abortirano saborsko povjerenstvo, Praljkovo samoubojstvo i forsirana adventska dramaturgija odagnali su temu Agrokora na margine hrvatskog medijskog prostora. Tu i tamo ponešto iskoči, ali s vrlo ograničenim klikbejt potencijalom. Možda je i najpopraćenija vijest bilo skidanje loga sa Ciboninog tornja, bivšeg sjedišta koncerna. Nepovoljne medijske prilike prepoznao je i sam Ivica Todorić. Pet dana nakon ispijanja otrova u haškoj sudnici nije objavio post na blogu. Da bi onda nastavio uobičajenim ritmom, ali s ograničenim dosegom.

Doduše, Večernji list i Poslovni dnevnik su u sklopu projekta Poslovni uzlet dodijelili nagrade za Gospodarstvenika i Gospodarstveni događaj 2017. godine. Nagradu za potonje je pokupio Lex Agrokor, a laureatkinja je država. Trebalo bi provjeriti, ali vjerojatno se prvi put dogodilo u tranzicijskom ciklusu da je neku ekonomsku nagradu pokupila država. S obzirom na takav presedan, nije čudo što se cijela priča ove godine vodila u rubrici književnih intriga: tko je pisao zakon i za koga je pisan?

Ujedinjenje

Status glavnih sumnjivaca u davanju odgovora na drugo pitanje u nijednom trenutku nisu stekli Agrokorovi dobavljači. Uglavnom im se pridavao status nesretnih sporednih likova kojima rasplet ne jamči happy end. Stoga nije neobično da su se dobavljači odlučili ujediniti i djelovati koordinirano. Naime, nakon privremenog zatišja, uskoro slijede ključne odluke o sudbini koncerna: nagodba, restrukturiranje, otpisi dugova i oblici eventualne pretvorbe potraživanja u vlasničke udjele. Uočivši da su samostalno preslabi – potraživanja najvećih dobavljača su minorna u odnosu na ona fondova i banaka – dobavljači su odlučili osnovati udrugu.

Osnivačka skupština je zakazana za 13. prosinca. Udruga će zastupati sve dobavljače u procesu nagodbe, a oklada je ta da ujedinjeni imaju snažniju polugu pritiska i veće šanse u odnosu na banke i fondove. Ako bi ostali atomizirani, vrlo lako bi se moglo dogoditi da se selektivno zadovolje potraživanja pojedinih dobavljača, a ostali “izvise”. Ako restrukturiranje prođe onako kako se nadaju, udruga će se transformirati u dioničko društvo koje će raspolagati dionicama koncerna, dobivenima na račun potraživanja.

Dakle, slijedi nam vrlo skoro završna epizoda u ovom slučaju nakon koje će se znati pobjednici i gubitnici, kao i opseg utjecaja krize koncerna na domaću ekonomiju.