politika
Albanija
vijest

Poplave na jugu Balkana

Foto: AFP / Gent Shkullaku

Snažne padaline pogodile su ovog vikenda zemlje na jugu Balkanskog poluotoka. Prema prvim procjenama, materijalna šteta od poplava vrlo je velika u dijelovima Grčke i Bugarske. No situacija je najozbiljnija u Albaniji. Više tisuća osoba moralo je biti evakuirano diljem zemlje, a u toj operaciji sudjelovala je i vojska. Prema službenim podacima, barem jedna osoba je poginula. Najteže su pogođeni krajevi u blizini velikih rijeka, osobito rijeke Vjose. Zabilježena su izlijevanja i rijeka Osum, Seman i Škumbin. Velik broj cesta je zatvoren, a zbog nepredvidivosti poplava, vlasti upozoravaju da se ne ide na put. Letovi s međunarodnog aerodroma su većinom obustavljeni.

Velika je šteta i na električnoj mreži, stambenim i gospodarskim objektima te poljoprivrednom zemljištu. Škole i mnoge javne institucije su zatvorene još od četvrtka, a nekim ključnim službama poput vatrogasaca i bolnica otežan je rad. Voda je na mjestima uzrokovala i odrone zemlje koji dovode u pitanje stabilnost mnogih građevina koje nisu pod vodom. Albanija je svake godine krajem studenog i početkom prosinca izložena sezoni snažnih padalina. No velike štete nisu samo posljedica meteoroloških neprilika, već i neadekvatne infrastrukture kojoj kronično nedostaje investicija. Očekuje se da bi kiša koja diljem zemlje pada od četvrtka konačno trebala prestati danas.

No glavobolje Albanaca s poplavama time će samo privremeno prestati, jer ključni infrastrukturni radovi na stabilnosti građevina te na uređivanju kanala i tokova rijeka još uvijek čekaju neka bolja vremena.