politika
Albanija
vijest

Pokušali ukrasti javne plaže pa završili u zatvoru

Foto: AFP / Gent Shullaku / Ilustracija

Albanska policija uhitila je desetero ljudi, mahom bivših i aktivnih službenika iz zavoda za prostorno planiranje, gruntovnice i drugih tijela lokalne vlasti zbog optužba o prevari s ciljem prisvajanja javne zemlje uz obalu (plaže Spille). Albanska policija otkrila je prevaru koja je uključivala prenamjenu neproduktivne zemlje uz obalu u poljoprivrednu. Potom prepisivanje te zemlje na lokalne ljude koji žive u blizini, i u trećem koraku, prijenos vlasništva nad zemljom putem darovnih ugovora sa lokalnih ljudi na uhićene službenike.

Na taj je način prenamijenjeno i odmah prodano ukupno 360.000 metara kvadratnih državne zemlje. U cijelom procesu službenici su iskoristili 108 lokalnih farmera među kojima neki nisu uopće znali da su se njihova imena koristila u prevari (drugi jesu stavili svoje potpise na dokumente). Službenici očito nisu očekivali da će se prevara otkriti jer su u njihovim domovima pronađeni mnogobrojni dokumenti o prijenosu vlasništva, darovni i kupoprodajni ugovori.

Prevara je bila moguća zbog procesa restitucije poljoprivredne zemlje koji je na djelu u Albaniji od 1991. godine. U sklopu restitucije osnovani su bili Komiteti za distribuciju zemlje koji su postojali sve do 2003. godine, a koji su nadgledali raspodjelu poljoprivredne zemlje seljacima (prethodno nacionalizirane). No, za razliku od poljoprivrednih površina, sva zemlja uz obalu zadržana je u državnom vlasništvu, označena kao javno dobro (“neproduktivna poljoprivredna zemlja”) i nije bila podložna prodaji.

Kako piše BIRN, ovo nije prva ovakva akcija u Albaniji proteklih godina, već su u sličnim shemama zabilježeni i raniji pokušaji krađe javne zemlje. Inače, nejasni vlasnički odnosi nad zemljom pored obala u Albaniji se smatra najvećom preprekom snažnijem i planiranom razvoju turizma.