politika
vijest

PESCO, europski NATO u nastajanju

Foto: AFP / POOL / Emmanuel Dunand

Bugarska, Grčka, Hrvatska i Rumunjska u ponedjeljak su potpisivanjem deklaracije o namjeri pristupile Stalnoj strukturiranoj suradnji SSS-u (eng. Permanent Structured Cooperation, PESCO), zajedničkom europskom obrambenom sustavu u nastajanju. Kao što joj sam opis govori, intencija ove organizacije je omogućiti zemljama članicama EU tjesniju vojnu suradnju i postupno integraciju vojski.

Uz četiri balkanske zemlje, deklaraciju o namjeri potpisalo je ukupno 19 zemalja članica – sve osim Danske, Irske, Malte, Portugala i Velike Britanije koja u martu 2019. napušta EU. Europska obrambena unija trebala bi biti uspostavljena u punom opsegu do 2025. godine. U sklopu PESCO-a, zemlje članice “zajedničkim će naporima ulagati u svoje obrambene sposobnosti, i koordinirati prekograničnu suradnju te druge sigurnosne projekte”.

PESCO će imati i razvojnu te ekonomsku dimenziju u sklopu koje će se razvijati novi vojni prototipi i druge obrambeni instrumenti. U skladu s postojećim pravilima vojnih diskursa, kako bi se prikrila oružana i ofenzivna strana vojnih saveza, naglasak se stavlja na “obranu”, “prototipe”, te ekonomsku suradnju. Tako je kao veliki vojni navijač i poslušan vojnik reagirao i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević kazavši kako je ovo “velik dan za Europu u funkciji jačanja obrambenih aktivnosti” dodavši dalje kako je “Hrvatska odlučila dati svoj doprinos jer je to u našem nacionalnom interesu”.

Krsičević ističe da “kroz sudjelovanje u PESCO-u stvaramo mogućnost još jačeg uključivanja hrvatske obrambene industrije u projekte opremanja, razvoja i modernizacije u okviru EU. Sve je to u funkciji jačanja obrambenih sposobnosti EU, ali i jačanja obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske”. Kao primjer, naveo je podatak da je jedna hrvatska tvrtka, uz pomoć MORH-a, dobila 600 tisuća eura iz fondova EU za razvoj obrane od kibernetičkih napada. – To je konkretan primjer, a takvih projekata želimo još više – kazao je Krstičević za Večernji list.

Kako piše BIRN, PESCO je rezultat povlačenja SAD-a iz financiranja NATO-a pod predsjednikom Donaldom Trumpom. No, PESCO neće duplicirati aktivnosti koje euroatlantski savez već provodi. Također, PESCO se osniva s ciljem racionalizacije nacionalnih vojnih proračuna i kao odgovor na ruske vojne aktivnosti.