rad
Hrvatska
vijest

Rekordna sezona: većina domaćih ne putuje

Foto: AFP / Colin Grey / Cultura Creative

Kao što je dobro poznato, Hrvatska je skoro sve svoje karte bacila na turizam. S obzirom na tako postavljen “razvojni model”, puno zanimljivijim nego inače se čine podaci o tome koliko, kako i gdje putuju građani Hrvatske. A pristup tim podacima nam omogućuje redovito godišnje istraživanje Državnog zavoda za statistiku. Nije teško za ustanoviti da nisu baš dojmljivi.

Naime, prema istraživanju obavljenom putem telefonskih intervjua na reprezentativnom uzorku od 22 tisuće stanovnika, čak 56% Hrvata starijih od 15 godine nije nigdje putovalo u 2016. godini. Pritom navode tri ključna razloga koja su ih spriječila u tome: očekivano, na prvom mjestu se nalazi nedostatak financijskih sredstava koji kao razlog ističe 62% ispitanika, njih 24% je bilo spriječeno zdravstvenim tegobama, a 13% nedostatkom slobodnog vremena uslijed obiteljskih obveza.

Međutim, ni ovih 44% stanovnika koji su putovali prošle godine nisu baš “svjetski putnici”. Znatno više od polovice ostvarenih putovanja nije prešlo granice Republike Hrvatske, a u onim inozemnim prednjačili su posjeti susjednoj Bosni i Hercegovini. Valja istaknuti još jedan relevantan podatak: 71,5% od ukupnog broja noćenja na svim tim putovanjima ostvareno je u neplaćenom smještaju, bilo kod rodbine i prijatelja, bilo u vlastitim vikendicama ili stanovima.

Slika je prilično jasna: većina stanovništva ne putuje, a oni koji putuju ograničeni se u priličnoj mjeri na samu Hrvatsku i BiH, uz “preferiranje” besplatnog smještaja. Ipak, možda bi slika bila nešto dojmljivija kad bi u rubriku turističke aktivnosti i putovanja uključili i one koji su otišli na neizvjesno putovanje po irskim i njemačkim tržištima rada.