politika
Crna Gora
vijest

Skupi lijekovi “na recept”

Foto: AFP / Christofhe Archambault

Nedostatak lijekova u javnom sustavu uslijed nedovoljnog financiranja već duže vrijeme muči crnogorsko zdravstvo. Zato je vladina najava rješenja ovog problema u septembru potaknula velika očekivanja. Naime, crnogorske vlasti su tada potpisale sporazum sa 172 privatne apoteke koje su tako ušle u sustav javnog zdravstva. Program je nazvan “Sa receptom u privatne apoteke” i trebao je ublažiti nestašicu lijekova. No brzo se pokazalo da “recept” u privatnima ne vrijedi jednako kao u javnim apotekama. Mnogi korisnici ostali su zbunjeni činjenicom da im se lijekovi na recept naplaćuju, čak i oni koji se nalaze na tzv. pozitivnoj listi, tj. koje bi javni sustav trebao financirati u potpunosti.

Ponuđeno objašnjenje gotovo je nevjerojatno. U reportaži RTCG-a, farmaceutkinja Jadranka Vuković tako je ustvrdila kako problem proizlazi iz sustava skladištenja lijekova u apoteci. Lijekovi se naime navodno skladište u odvojenim “lagerima”: tenderskom i komercijalnom. Kako apotekarima po svemu sudeći brzo odlaze ovi iz tenderskog, “nemaju drugog izbora” nego da pacijentima s receptom prodaju komercijalne lijekove. Na sumnjičava pitanja kako je moguće da nikad nema tenderskih lijekova, apotekari spremno odgovaraju kako su “neke apoteke” (nikad njihova) povukle veću količinu tenderskih lijekova, pa je došlo do “nestabilnosti na tržištu” uslijed koje se lijekovi više prodaju nego izdaju.

Sustav koji je trebao dovesti do veće dostupnosti javno financiranih lijekova tako se pretvorio u sustav naplate i privatizacije ovog segmenta javnog zdravstva. Na bijesna pitanja javnosti, dužnosnici vlade odgovaraju tek da ako su pacijentima nedostupni skupi brendirani lijekovi, uvijek mogu kupiti one jeftinije, generičke, odnosno “kopije” istog kemijskog sastava. Iz toga se, između ostalog, razaznaje da vlada planira nastaviti kupovati skuplje varijante istog lijeka koje uz to uopće ne dolaze do pacijenata.