politika
Bugarska
vijest

Kako je bugarsko selo postalo kineska Meka?

Foto: Wikipedia Commons

U Momčilovcima, selu s oko tisuću stanovnika u Rodopskim planinama na jugu Bugarske, pojavio se novi trend: uči se kineski. Među polaznicima tečajeva ima djece, koja očekivano lakše savladavaju pismo i govor te u međusobnoj komunikaciji već povremeno koriste kineske riječi, ali i penzionera koji imaju većih problema, ali su odlučni u učenju, izvještava AFP. Interes za ovaj slavenofonima kompliciran jezik ne proizlazi iz mogućih radnih migracija u Kinu, već razvoja seoskog turizma. Momčilovci su već dugo vremena skijalište i planinarsko izletište, ali Kinezi ovdje ne dolaze zbog sporta i zimskih razonoda, već marketinške kampanje jedne kineske kompanije.

Delegacija šangajske prehrambene kompanije Bright Dairy & Food posjetila je selo 2010. godine i zaključila kako bi ono moglo biti dobar brend. Otada, tekući jogurt Momchilovtsi (koji se navodno radi uz pomoć bakterija uvezenih iz Bugarske) dio je rastuće industrije mliječnih proizvoda u ovoj zemlji. Ova svakodnevna hrana na Balkanu tek je nedavno popularizirana u Kini i to primarno kao zdrava zamjena za sokove. Kako bi lakše promovirali jogurt (iako u znatno drugačijoj kineskoj varijanti), marketinški stručnjaci su planinsko selo odlučili predstaviti kao oazu zdravog i dugog života, u potpunom kontrastu prema kronično zagađenim kineskim megalopolisima i sve nezdravijem načinu života u njima.

U tu je svrhu u Momčilovcima organiziran i festival jogurta, uz financiranje kineske kompanije, koji privlači sve veći broj kineskih turista. Domaći radnici se očito pripremaju za izazove tržišta i jezično prilagođavaju novoj klijenteli. Jedini bi problem mogao biti ako netko od tih turista znatiželjno provjeri statistiku pa sazna da je prosječni životni vijek među svim članicama EU najniži upravo u Bugarskoj. Iako se taj vijek gotovo svugdje povećava, zahvaljujući povećanoj dostupnosti hrane i smanjenoj opasnosti od smrti na radnom mjestu, u Bugarskoj gotovo stagnira, što je između ostalog posljedica potpunog kolapsa tamošnjeg zdravstvenog sustava, osobito u ruralnim krajevima.

Podatak se neće svidjeti marketinškim stručnjacima, ali čini se da na dug i kvalitetan život znatno više od jogurta (unatoč svim njegovim kvalitetama) utječu neke druge stvari, koje se ne mogu promijeniti kupnjom novog životnog stila.