politika
Makedonija
vijest

Pobačaj u Makedoniji: nada u povratak u 1976.

Foto: AFP / Daniel Mihailescu

Odlazak konzervativnog VMRO-DPMNE-a s vlasti u Makedoniji ove godine pokrenuo je očekivan trend: osim inicijativa iz same vlade, na gotovo tjednoj osnovi se javljaju inicijative udruženih građana koje nastoje opozvati rezultate dugogodišnje vladavine Nikole Gruevskog. Uglavnom su ti rezultati zakonske naravi i uglavnom se u obliku tih inicijativa zahtijeva zakonska promjena, makar se zasnivala samo na povratku na staro.

Na dnevni red je tako došao i zakon o pobačaju kojeg je protekla vlada promijenila 2013. godine. Iako su tu promjenu pratili energični prosvjedi, krajnje restriktivni članci zakona bili su usvojeni u parlamentu po hitnoj proceduri, bez prostora za širu raspravu. Iako pobačaj nije bio formalno zabranjen, zakonske su ga prepreke učinile prilično nedostupnim. I to na način da su pridonijele jačanju institucionalne stigmatizacije žena koje su se odlučivale na pobačaj. Tako na primjer žena u sklopu procedure mora predati pismeni zahtjev koji može biti odbijen, kao i što mora proći kroz trodnevni period ponovnog razmatranja svoje odluke.

Kao da sam zakon nije bio dovoljan, ministarstvo zdravstva je 2014. izradilo priručnik za liječnike koji bi trebao savjetima pomoći kako da razuvjere ženu koja je naumila pobaciti. A savjeti su bili moralno-ucjenjivačke naravi: pokazivali su ženama slike njihovih fetusa ili puštali snimke zabilježenih otkucaja srca. A sve je to bilo popraćeno vladinom reklamnom kampanjom “Izaberi život” na koju je bilo potrošeno oko 3 milijuna eura. Sve je to, naravno, rezultiralo smanjenim brojem legalnih pobačaja, ali i povećanjem onih ilegalnih.

Platforma za rodnu jednakost, koalicija nevladinih udruga koja zahtijeva promjenu zakona i micanje priručnika iz upotrebe, se nada da bi vladajući socijaldemokrati mogli to učiniti – odstraniti promjene iz 2013. godine – s obzirom na to da su im se tada protivili. To bi efektivno značilo povratak na zakon iz 1976. godine.