politika
Makedonija
vijest

Duga ruka Erdoğanove diktature u Makedoniji

Foto: AFP

Prema informacijama koje je prva objavila turska državna novinska agencija Anadolija, prošlog je petka konačno završen sudski proces protiv jednog makedonskog državljanina koji traje od kraja prošle godine. Kako javljaju mediji, ambasadorica Turske u Skopju Tülin Erkal Kara prijavila je 2016. osobu poznatu samo po inicijalima E.A. zbog “vrijeđanja predsjednika” Recepa Tayyipa Erdoğana. Kako je naknadno utvrdio sud, E.A. je na Facebooku “ironično komentirao” turskog predsjednika, čime je povrijedio članak zakona koji se odnosi na zaštitu dostojanstva strane države u Makedoniji. Vijest o ovoj presudi primljena je s dozom nevjerice, jer je riječ o doista neobičnoj primjeni odredbe koja inače služi za kažnjavanje npr. uništavanja stranih državnih simbola i slično.

Dapače, interpretacija prema kojoj je “ironični komentar” napad na stranu državu je, smatraju neki, i izravno suprotan domaćem pravosuđu i međunarodnim pravnim obavezama Makedonije. No pritom valja uzeti u obzir da je ovaj slučaj neobičan samo zato što se odvio u stranoj zemlji, dok je kazneno gonjenje kritičara vlasti već sasvim standardna praksa u Turskoj. Nakon što je u zemlji ustanovio proceduru prema kojoj se svi nezadovoljnici smatraju neprijateljima nacije, turski režim već nekoliko godina nastoji izvesti svoj model obračuna s kritikom u zemlje koje smatra saveznicima. Uporni pokušaji da progon suparnika proširi na zemlje s velikom turskom zajednicom poput Njemačke, Austrije i Nizozemske do sada su doduše neslavno propadali.

No ranije je bila riječ o zemljama kojima je odnos s Turskom važan, iako ne toliko da bi zbog njega žrtvovale svoju suverenost i prava svojih stanovnika. Makedonija se očito ne nalazi u sličnoj situaciji: i vojni i ekonomski i politički utjecaj Turske znatno se više osjeti u malenoj balkanskoj zemlji. U skandalu međutim nije stradao samo makedonski nacionalni ponos, već i sigurnost makedonskih državljana, osobito osamdesetak tisuća Turaka koji žive u toj zemlji od kojih mnogi (poput E.A.) imaju dvojno državljanstvo. Onima među njima koji žele “ironično komentirati” Erdoğana ostaje gorka utjeha da u Makedoniji, za razliku od Turske, barem neće završiti u zatvoru zbog iznošenja mišljenja, jer su makedonske kazne za kritiku velikog diktatora za sada “samo” novčane (oko 400 eura).