rad
Crna Gora
vijest

Dvostruka šteta od neuspješne privatizacije crnogorske elektrodistribucije

Foto: EPCG

Prema informacijama koje ovih dana prenose lokalni mediji, talijanska kompanija A2A i službeno se povlači iz Crne Gore. Ta je kompanija posljednjih sedam i pol godina upravljala Elektroprivredom Crne Gore (EPCG), monopolističkim distributerom na području te zemlje, iako je u vlasništvu držala tek nešto manje od 42% dionica te tvrtke. Dolazak A2A svojevremeno je popraćen velikim najavama racionalnije i efikasnije uprave na dobrobit potrošača, no njezin odlazak po svemu sudeći nije nikoga osobito rastužio. Obećanja su se u velikoj mjeri iznevjerila, a ispostavilo se i kako talijanski partneri nemaju ambicije kakvima su se nadali u vladi CG.

A2A tako napušta izrazito povoljan ugovor i upravu nad elektrodistributerom bez konkurencije čiji je suvlasnik i financijer bila i vlada CG. Iako nije bilo osobito zaoštrenih izjava, većina komentatora smatra kako je razlog odlaska neslaganje s vladom oko izgradnje drugog bloka termoelektrane u Pljevljima na kojoj je inzistirala crnogorska strana, a na koju se talijanska kompanija nije htjela obavezati. Očekivano, i taj projekt, kao i općenito upravljanje EPCG-om, su u proteklom razdoblju obilježeni ozbiljnim sumnjama u raširenu korupciju. No također je jasno i kako A2A nije osobito zainteresiran za infrastrukturne projekte koji bi ojačali crnogorsku mrežu, ali ne bi donijeli brze profite.

Vladi sada preostaje da ponovno otkupi dionice od A2A po cijeni koju je ponudio investitor u povlačenju. No, kako se ispostavilo, ni taj proces neće biti jednostavan, jer su iskrsli određeni “repovi” originalnog ugovora. A2A u osnovi može državu “natjerati” da mu kroz 7 godina otplati 250 milijuna eura za dionice, no samo u slučaju da se ne pojavi neki novi kupac koji bi ponudio više. Ako se to dogodi, država će morati “mečirati” ponudu drugog investitora da bi imala pravo prvokupa. Sve to naposljetku može značiti da će država nakon vrlo razočaravajućeg “partnerstva” za povratak dionica platiti i više no što je za njih dobila ako ne želi da joj elektroprivredom upravlja još gori investitor.