politika
BiH Hrvatska
vijest

Ekskluzivna vijest za bh. kupce: Mercator kupio Agrokor

Foto: finance.si

Državni povjerenik za Agrokor Ivan Ramljak danas odrađuje posjet Sarajevu. Na sastanku koji je zakazan za 11h prisustvovat će, pored Ramljaka, cijeli niz predstavnika tamošnje izvršne vlasti, hrvatski veleposlanik u BiH te direktori svih Agrokorovih kompanija u BiH. Također, valja istaknuti da će na sastanku biti prisutna i izvršna direktorica za marketing cijelog koncerna. Prema najavama, dva prijedloga će se naći na dnevnom redu, a za drugi je ključna upravo izvršna direktorica marketinga.

Prvi prijedlog dolazi sa “bosanske” strane. Taj je prijedlog već ranije prezentirao federalni premijer Fadil Novalić, a zasniva se na tome da se u Agrokorovim tvrtkama kćerima u BiH instaliraju predstavnici nadležnih domaćih institucija. Cilj njihova prisustva bio bi nadgledanje novčanih tokova, odnosno preciznije: sprječavanje odljeva novca iz BiH kojim bi se pokušali sanirati dugovi koncerna prema dobavljačima u Hrvatskoj. Naime, prema podacima koji cirkuliraju u bh. medijima, dug Agrokora prema tamošnjim dobavljačima iznosi oko milijardu eura.

Prijedlog koji će Agrokor staviti na stol je isključivo marketinške naravi. Nakon preuzimanja Mercatora, Agrokor je sve trgovine u BiH rebrendirao u Konzume. No, kako je Konzumu prilično opala reputacija, što rezultira slabijom prodajom i manjom količinom obrtnih sredstava za servisiranje dugova, u Agrokoru su se dosjetili da spase stvar tako što će trgovine opet nazvati: Mercator. Očito igraju na to da je Mercator u svijesti bh. kupaca ostao jamac stabilnosti.

Teško da se može pronaći jasniji indikator očajne situacije od činjenice da se Agrokor pokušava spasiti tako što se vraća brendu čija mu je kupovina (i gašenje) bila ključni okidač poslovnog sloma. A teško se i oteti dojmu da se ta marketinška taktika ne oslanja na određeni kolonijalni tretman bh. kupaca: ma zaboravit će oni.