politika
Bugarska
vijest

Bugarska desnica u lovu na “izborne turiste”

Foto: Facebook

Članovi koalicije bugarske ekstremne desnice “Ujedinjeni patrioti” blokirali su jučer najveći granični prijelaz prema Turskoj, Kapitan Andrejevo. Blokada se odvila uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora u Bugarskoj, a njezin cilj je, prema tvrdnjama organizatora, spriječiti “izborni turizam”. To se odnosi prije svega na mogući povratak bugarskih državljana turske nacionalnosti koji žive i rade u Turskoj na dan glasanja. Riječ je, dakle, o pokušaju da se ospori pravo etnički nepoželjnim elementima da ostvare svoje biračko pravo. Ova granična akcija samo je posljednja eskalacija višednevne kampanje koju provodi gotovo cijeli politički spektar protiv “turskog utjecaja” na bugarske izbore.

Kampanja je primarno usmjerena protiv stranke pod nazivom Demokrati za odgovornost, slobodu i toleranciju (DOST), koja održava bliske odnose s vlastima u Ankari. U Bugarskoj su formalno zabranjene etničke stranke, što je mjera koja pogađa samo Turke i druge manjine u toj zemlji, koje čine gotovo 10% stanovništva. Bugarske šovinističke stranke redovito se pozivaju na tu zabranu kako bi onemogućili natjecanje manjinskim strankama. No činjenica da je cilj kampanje upravo DOST, stranka koja prema istraživanjima nema nikakve šanse da uđe u parlament, predstavlja prilično iznenađenje. Naime, njezino je osnivanje prije godinu dana entuzijastično pozdravljeno na bugarskoj desnici.

Promijenjene okolnosti

Iako “turska stranka”, DOST je trebao – kako su se nadali bugarski desničari – oslabiti Pokret za prava i slobode (DPS), stranku koja već 27 godina uspješno okuplja glasove bugarskih manjina. DPS je uz to skloniji suradnji s formalno lijevim strankama te je oprezni zastupnik socijalnijih i inkluzivnijih politika. DOST, koji je osnovao svrgnuti predsjednik DPS-a Lütfi Mestan, trebao je predstavljati “desnu alternativu” DPS-u i platformu za suradnju manjinskih političara s bugarskom desnicom. No inicijalni sukob DPS-a i DOST-a više se zapravo ticao međunarodne nego domaće politike. Dvije su se frakcije manjinske politike naime posvađale u trenutku sukoba između Ankare i Moskve zbog turskog rušenja ruskog bombardera u Siriji.

DPS je tada zauzeo opreznu liniju, pozivajući na smirivanje sukoba, dok je DOST energično zastupao stranu Ankare, zagovarajući intervenciju NATO-a protiv Rusije. I bugarska je desnica jasno stala na stranu Zapada i njegovog saveznika u Ankari. Tada se činilo da je savez bugarske i manjinske desnice u Bugarskoj siguran. Što se dakle dogodilo da bugarski nacionalisti napadaju svoje dojučerašnje saveznike? Promijenile su se geopolitičke okolnosti. Pozicija Turske kao saveznika Zapada i neprijatelja Rusije prilično je ugrožena, pa su se u skladu s tim promijenili i odnosi na bugarskoj političkoj sceni. Paradoksalno, bugarski “patrioti” koji se navodno bore protiv stranog utjecaja u Bugarskoj, svoju političku liniju prilagođavaju promjenjivim interesima moćnijih sila.