politika
Crna Gora
vijest

Lakoća senatorskih optužbi

Foto: AFP / Getty Images North America / Brendan Hoffman / Rand Paul i John McCain

Američki republikanski senator John McCain optužio je svog stranačkog kolegu Randa Paula da blokiranjem ratifikacije sporazuma o pridruživanju Crne Gore NATO-u, radi za interese ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“On [Paul] nema opravdanje za prigovor pridruživanja NATO-u jedne malene nacije koja se nalazi pod udarom Rusa” kazao je McCain za govornicom u Senatu, nastavivši kako “ne daje olako ovakve izjave“.

Međutim, McCainove izjave čine se upravo olako izgovorenima. Njegove se optužbe prema Paulu temelje na indicijama da su Rusi sudjelovali u navodnom crnogorskom puču. Međutim, čvrstih dokaza o involviranosti ruske države nema, oprezan je oko toga primjerice crnogorski državni odvjetnik zadužen za ovaj slučaj.

Uloga Rusa?

McCainove optužbe temelje se na tekstu kojeg je objavio britanski medij Telegraph pozivajući se na neslužbene i anonimne izvore iz britanske vlade i tamošnjih obavještajnih službi inače poznatih po “pouzdanosti” i točnosti. Podsjetimo se samo njihove uloge u “dokazivanju” posjeda kemijskog oružja Saddama Husseina početkom 21. stoljeća. Naime, u nemogućnosti da u Iraku pronađu kemijsko oružje koje je Britancima trebalo poslužiti kao casus belli, obavještajne službe jednostavno su falsificirale nalaze kako bi pošto poto opravdale ulazak u rat u Iraku, usprkos velikim antiratnim prosvjedima kod kuće.

U ovom slučaju, čak je i New York Times, inače ne pretjerano kritičan prema američkim globalnim vojnim operacijama s oprezom pisao o temi ruske upletenosti u crnogorski “puč” ističući manjak dokaza koji bi to potvrdili. Kao član odbora Senata Sjedinjenih Američkih Država za oružane snage, moguće je da McCain raspolaže informacijama nedostupnima britanskim obavještajnim službama, crnogorskom državnom odvjetniku ili balkanskim medijima, no šanse su malene. Naime većina informacija dostupnih javnosti ali i obavještajnim službama vidno dolaze od jednog jedinog svjedoka, Aleksandra Sinđelića koji je u svom iskazu tvrdio da su cijeli plan osmislila dva ruska državljanina od kojih se jedan dovodi u vezu s ruskim FSB-om. McCain je i inače poznat po svojim anti-ruskim principima, stoga ni ovo ne čudi previše.

Paulovi razlozi

No, koje je razloge imao Rand Paul da uspori ratifikaciju crnogorskog sporazuma s NATO-om? Posebno ako se u obzir uzme da je isti sporazum ratificiralo već 25 od 28 članica Sjevernoatlantskog saveza. Iz njegovog odgovora na McCainove napade jasno je da protivljenje ratifikaciji nema veze s Rusijom već njegovim pogledom na ulogu SAD-a u svijetu. Paul je poznat po svojim zalaganjima za smanjenje američkog intervencionizma u drugim zemljama. Smatra da “nije mudro povećavati monetarne i vojne obaveze SAD-a s obzirom na teret američkog duga koji iznosi 20 bilijuna dolara. SAD trenutno imaju vojne postrojbe u desetcima zemalja i aktivne borbe u Iraku, Siriji, Libiji i Jemenu, uz povremeni napad bespilotnih letjelica u Pakistanu”, kazao je Paul dodavši kako je financijski teret obrane 28 članica NATO-a već prevelik za SAD.

Paul zasad nije trajno spriječio ulazak CG u NATO, samo je uzrokovao dulju birokratsku proceduru koja će dovesti do glasanja u Senatu. Za ratifikaciju ovim putem potrebna je dvotrećinska većina od ukupno 100 senatora. Paul je prvi put blokirao pristup CG-a NATO-u još u decembru, u vrijeme Obamine administracije.