politika
Makedonija
vijest

Na kraju ipak Zaev?

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Zoran Zaev, predsjednik makedonske socijaldemokratske stranke SDSM danas bi predsjedniku Đorđu Ivanovu trebao predati prikupljene potpise zastupnika, potrebne za dobivanje mandata za sastav vlade. Ivanov je već ranije kazao da će mandat dodijeliti onome koji prvi donese potreban broj potpisa. Deset zastupnika najveće albanske stranke DUI, Alija Ahmetija, dali su svoje potpise SDSM-u. Kako su kazali iz stranke, potpisali su primarno kako bi se ispoštovali rokovi, no još nisu donijeli odluku o tome hoće li sudjelovati u vlasti. Moguće je da bi se bez njihovog sudjelovanja radilo o manjinskoj vladi, što bi uzrokovalo probleme u regularnom radu vlade i parlamenta. SDSM je također osigurao potpise osmorice izabranih zastupnika BESA-e i Saveza za Albance, a Zaev je najavio formiranje vlade u iduća dva tjedna. Socijaldemokrati su na izborima održanima u decembru 2016. godine osvojili 49 parlamentarnih mjesta, dva manje od VMRO-DPMNE-a, a za formiranje vlade potrebno je minimalno 61 zastupničko mjesto, sada osigurano potpisima koje su članovi albanskih stranaka dali Zaevu.

Vikend međutim nije nimalo mirno prošao VMRO-DPMNE-u. Nikola Gruevski, predsjednik stranke i bivši makedonski premijer, bio je medijski sveprisutan, pokušavajući uvjeriti makedonsku javnost kako on i dalje kontrolira situaciju. Međutim, dijapazon argumenata koje je pritom nudio, prikazao ga upravo suprotno, kao očajnika koji poduzima sve kako bi zadržao makar iluziju kontrole. Tako je vrludao od optuživanja oporbe i SDSM-a za antidržavnu politiku – argument utemeljen na obećanju SDSM-a da će priznati albanski jezik kao službeni u cijeloj Makedoniji. Zatim optužbi Zaeva za kriminal uz istovremeno proglašavanje kaznenog progona njega samoga zlostavljanjem i iživljavanjem; pa sve do očajničkog poteza koji u makedonskoj javnosti izaziva podsmjeh – Gruevski se naime nudi SDSM-u za veliku koaliciju uz uvjet da ne priznaju albanski jezik, objašnjavajući kako će samo tako Zaev imati stabilnu i većinsku vladu. Pokušaji Gruevskog da održi makar iluziju kontrole, doimaju se kao posljednja nastojanja osobe potpuno stjerane u kut.

No, suprotno očekivanjima, Makedoniju s novom vladom ne čeka jednostavno razrješenje svih problema. Bilten će u drugoj polovici ovoga tjedna donijeti iscrpnu analizu Artana Sadikua o predstojećim makedonskim problemima.