politika
Makedonija
vijest

Vlada na pomolu?

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Sudeći prema posljednjim izjavama aktera makedonske postizborne trakavice, uskoro bi se mogla oformiti vlada. Podsjetimo, na izborima održanima u prosincu relativnu pobjedu odnio je vladajući VMRO-DPMNE koji nije uspio dogovoriti koaliciju sa svojim dugogodišnjim koalicijskim partnerom, albanskom strankom Demokratska unija za integraciju (DUI). Pritisnut lošijim izbornim rezultatom i činjenicom da se veliki broj Albanaca odlučio glasati za “ne-albansku” stranku, socijaldemokrate (SDSM), sve kako bi se maknulo Gruevskog s vlasti, DUI je VMRO-u dao koalicijsku ponudu za koju su znali da je neprihvatljiva: produženja mandata Specijalnom tužiteljstvo i davanja albanskom jeziku statusa službenog na cjelokupnom teritoriju Makedonije.

Upravo je dogovor o jezičnom pitanju potaknuo Zorana Zaeva, vođu SDSM-a, druge najjače stranke u državi, da najavi uspješan kraj koalicijskih pregovora s DUI-jem i formiranje vlade u martu. Iz DUI-ja su također potvrdili da je dogovor postignut, ali nisu iznijeli konkretne detalje. Također su naglasili kako to ne znači da nema više otvorenih pitanja. Prema dostupnim informacijama, konačnu i javnu potvrdu bi DUI mogao plasirati nakon današnjeg sastanka predsjedništva stranke. Valja naglasiti da bi u potencijalnu koaliciju ušle i dvije manje albanske stranke koje su polako počele nagrizati monopol DUI-ja.

Nije izostala niti reakcija VMRO-DPMNE-a. U priopćenju na rubu prijetećeg tona optužili su Zaeva i socijaldemokrate da planiraju preuzeti vlast redefiniranjem države. Time prije svega misle na promijenjeni status albanskog jezika koji je do sada bio službeni samo u onim područjima u kojima Albanci predstavljaju više od 20% stanovništva. Optužujući SDSM za izdaju državnih i nacionalnih interesa i pozivajući se na izborni legitimitet, eksplicitno su obznanili da su spremni boriti se za te interese.

Ako SDSM i DUI i uspiju sastaviti vladu, makedonska politička kriza bit će daleko od riješene. Prevlast kadrova VMRO-a u državnom aparatu i institucijama sugerira da je stabilnost teško ostvariva.