politika
vijest

Berlusconijevim kadrom protiv populizma

Foto: AFP / Frederick Florin

Bila su potrebna čak četiri kruga glasovanja da se u večernjim satima jučerašnjeg dana izabere novi predsjednik Europskog parlamenta. Na izborima koje je obilježio kraj “velike koalicije” između Europske pučke stranke i grupe Socijalista i demokrata, pobjedu je odnio kandidat pučana, Antonio Tajani. U završnom, četvrtom krugu glasovanja, Tajani je dobio potporu 351 zastupnika, dok se kandidat socijaldemokrata, Gianni Pittela, morao zadovoljiti s 282 glasa.

Nakon preuzimanja mjesta predsjednika Europskog parlamenta, kojemu je kumovala i donekle neočekivana koalicija sa Savezom liberala i demokrata za Europu, pučani su zapravo preuzeli sve ključne “briselske” funkcije. Pored Tajanija na mjestu predsjednika parlamenta, Jean-Claude Juncker se nalazi na čelu Europske komisije, dok je Donald Tusk predsjednik Europskog vijeća. Nije još poznato za koje su se ustupke liberali izborili davanjem podrške Tavaniju, ali poznata je retorička pozadina koalicijskog pakta: zajedničko sprječavanje destruktivnog djelovanja populista.

Promjene političke klime diljem Europe i rast popularnosti tzv. populista u određenoj su mjeri diktirali i razlaz između socijaldemokrata i pučana. Socijaldemokrati su nanjušili izazov novih trendova i nužnost drukčije profilacije u svrhu političkog opstanka, ali su se prilično pogubili u balansiranju između pragmatike i ideološke dezorijentiranosti. Iako su pučani puno bolje odigrali, njihova pogubljenost nije ništa manja. Naime, Tajani, navodno jedna od ključnih figura u borbi protiv populizma se politički afirmirao kao Berlusconijev čovjek. Osim što je član njegove stranke, bio je i zaposlenik u njegovom medijskom holdingu.

Tko zna, možda se Angela Merkel i pučani nadaju da će im Tajani, kao insajder i “preobraćenik”, ponuditi učinkovit recept za borbu protiv populista. Na primjer, onaj dosadašnji: da preuzmu njihove stavove i zahtjeve.