rad
Bugarska
vijest

“Izvanredne mjere” u strahu od nestašica struje

Foto: AFP: Nikolaj Dojčinov

Rumunjska je vlada s današnjim danom počela primjenjivati “izvanredne mjere” kako bi naredila energetskim kompanijama zabranu izvoza električne energije. Time se pridružila Bugarskoj koja je s istim mjerama započela još u petak. Obje zemlje iskoristile su mehanizam omogućen odlukama Europske komisije, iako je on namijenjen primarno za situacije potencijalne ugroze velikog broja života, koja se ipak ne predviđa na istočnom Balkanu. Motiv za ove odluke je najava novog vala zahlađenja tijekom ovog tjedna i sljedećeg vikenda, koji bi mogao dramatično povećati potrošnju električne energije u situaciji u kojoj distributeri već bilježe rekordne potrošnje.

U Bugarskoj je potrošnja energije najviša u posljednjih 20 godina i to unatoč tome što su visok snijeg i niske temperature prekinule distribuciju mnogim mjestima u planinskim područjima i time bez struje ostavile više desetaka tisuća stanovnika. Iako je Bugarska značajni proizvođač struje, nestašice u okolnim zemljama ipak su zabrinule vlasti zbog mogućnosti da privatni distributeri (od kojih svaki posluje kao monopolist na određenom području) pristupe preprodaji struje izvan zemlje u pokušaju da brzo zarade. Time bi, predviđaju nadležni, doista moglo doći do kolapsa elektroenergetskog sustava. Detaljna obrazloženja na koja su vlasti natjerane kako bi izbjegle ovu krizu govore o osjetljivosti pitanja opskrbe energijom u Bugarskoj.

Naime, opozicija je već najavila moguće prosvjede ukoliko dođe do restrikcija struje, a slični su prosvjedi srušili vladu u veljači 2013. godine. Dodatan pritisak je sudski proces koji je upravo započeo protiv više osoba iz državne administracije i privatnih kompanija koje su – prema optužnici – u vremenu privatizacije elektrodistribucije djelovale protiv javnog interesa oštećujući državni proračun za više od 10 milijuna eura. S obzirom na nepovoljne uvjete pod kojima je predana kontrola nad elektrodistribucijom, “izvanredne mjere” sada su jedini mehanizam kojima se mogu izbjeći političke krize.