rad
Crna Gora Hrvatska
vijest

Regionalni iskorak ili medijski igrokaz?

Foto: AFP / DPA / Julian Stratenschulte

Proteklih dana su gotovo svi mediji u Hrvatskoj slavodobitno prenijeli vijest: Hrvatski telekom je od Mađarskog Telekoma kupio većinski paket dionica Crnogorskog Telekoma. Iako Telekom odavno više nije “hrvatski”, mediji su akviziciju popratili prilično navijački i ponosno, otprilike kao kad je Ivan Rakitić prešao u Barcelonu ili Luka Modrić u Real Madrid. Mahom su usput prenijeli i komentar iz samog HT-a, zasnovan na ključnoj retoričkoj mistifikaciji u poslovnom svijetu: sinergiji.

Dakle, kažu iz HT-a sljedeće povodom regionalnog iskoraka: “Očekujemo značajne sinergije razmjenom znanja i tehnologije, optimizacijom upravljačkih procesa i zajedničkim nastupom na tržištu. HT je u protekle tri godine, unatoč nepovoljnom tržišnom okruženju, preokrenuo trendove i stabilizirao poslovanje.” Potpredsjednik HT-a, Siniša Đuranović, u intervjuu Večernjem je dodatno pojasnio poteze istaknuvši da su postali preveliki za domaće tržište i da je regionalni iskorak bio sasvim normalna stvar.

No, jedna stvar je u cijeloj priči ostala “nenormalna”, barem u medijskom prikazu situacije. Neki su sasvim prešutjeli, a drugi samo usput naveli, činjenicu da se ovdje radilo naprosto o unutargrupnoj situaciji. Naime, Mađarski Telekom od kojeg je kupljen Crnogorski Telekom također je u vlasništvu Deutsche Telekoma. Dakle, ne radi se o nikakvoj ekspanziji Hrvatskog Telekoma već o određenom tipu restrukturiranja Deutsche Telekoma na ovome tržištu, o svojevrsnoj unutarnjoj poslovnoj odluci. Đuranović u intervju “priznaje” da je riječ o unutargrupnoj transakciji, ali po njemu to navodno ne umanjuje važnost transakcije. Važno je da se stvori sinergija.