politika
Crna Gora
vijest

Mjere za spas crnogorskog zdravstva

Foto: AFP / Jure Makovec

Još od devedesetih godina prošlog stoljeća glavno je obilježje crnogorskog zdravstvenog sustava kronični nedostatak novaca. Sve je kulminiralo na proljeće ove godine kad je sustav skoro doživio potpuni kolaps. Rutinski medicinski pregledi postali su gotovo neizvedivi, a u bolnicama su nedostajali osnovni lijekovi i medicinska oprema. Sve su to bili i više nego jasni signali da se mora izvršiti reforma financiranja zdravstvenog sustava.

Ta bi reforma prije svega trebala značiti iznimno povećanje proračunskih sredstava namijenjenih zdravstvu. Prema podacima Euro Consumer Indexa, Crna Gora debelo zaostaje za evropskim prosjekom. Naime, dok na evropskoj razini prosjek postotka proračunskih sredstava namijenjenih zdravstvu iznosi između 8 i 12%, u Crnoj gori zdravstvo dobija tek 5% proračunskih novaca. Zbog tih poražavajućih brojki, tamošnji Zavod za zdravstveno osiguranje pripremio je dokument prijedloga novog modela financiranja zdravstva.

Dokument, kako prenosi BIRN, trebao bi uskoro doći pred vladu. Do sada se zdravstvo financiralo putem doprinosa za zdravstveno osiguranje. Iz Zavoda predlažu da se u sustav i alociraju sredstva prikupljena iz akciza na duhan i alkohol, obvezatnog automobilskog osiguranja i turističkog poreza. Tvrde da je to neophodno kako bi se sustav učinio održivim na minimalnoj razini pristupa osnovnim zdravstvenim uslugama. Sad treba vidjeti kakva će biti reakcija vlade na predloženi dokument.