politika
Makedonija
vijest

Makedonska “Levica” ima šanse za ulazak u parlament?

Foto: Facebook / Levica

Kao najveće iznenađenje ankete o stavovima makedonskih birača za nadolazeće izbore, a koju je naručila TELMA TV (telefonska anketa na uzorku od 1800 ljudi), jedan od svega nekoliko neovisnih medija u toj zemlji, pokazuje se prošle godine formirana lijeva stranka “Levica“. Ona je nastala iz grassroot aktivističkih skupina koje su bile među najvažnijim organizatorima brojnih prosvjeda u Skopju 2015. godine, koji su se pretvorili u opći narodni neposluh i prisilili tadašnjeg premijera Nikolu Gruevskog na ostavku. Levica na izbore izlazi u prvoj izbornoj jedinici koja uključuje i sam glavni grad Skopje. Prema anketama oni bi mogli osvojiti 3,6 posto glasova, što je potencijalno dovoljno za jedno mjesto u parlamentu, piše BIRN.

Izvanredni parlamentarni izbori događaju se ovu nedjelju, a s približavanjem datuma smanjuje se prednost konzervativne vladajuće stranke VMRO-DPMNE pred socijal-demokratskim SDSM-om. Iako se u makedonskom medijskom mejnstrimu, ovisnom o oglasima države, pa prema tome i naklonjenih vladajućima, prethodnih tjedana moglo čitati o izrazito velikoj prednosti VMRO-a pred SDSM-om, ova znatno neutralnija anketa pokazuje nešto drugačije rezultate. VMRO naime i dalje vodi, ali s puno manjom prednosti od one koju su najavili Gruevskom skloni mediji, a također s manjom prednosti nego na prethodnim izvanrednim izborima 2014. godine. No, kako naglašava BIRN, usprkos smanjenoj razlici dviju najvećih stranaka, postotak neodlučnih birača je i dalje velik i u konačnici će presuditi ovim izborima. Čak 15,1 posto anketiranih kazalo je da ne znaju za koga će glasati, dok je njih 17,6 uopće odbilo odgovoriti.

Naime, čak je 23,3 posto anketiranih kazalo kako će na nedjeljnim izborima glasati za VMRO-DPMNE, dok se za SDSM odlučilo njih 19,4 posto. DUI, stranka etničkih Albanaca, dio koalicije VMRO-a prema anketama može računati na 6,6 posto glasova, dok će DPA (također stranka etničkih Albanaca) može računati na 3,3 posto glasova. Novoformirana Albanska Besa mogla bi osvojiti 2,7 posto. Sve ostale stranke, prema ovim anketama, nemaju mnogo šanse preći izborni prag. Kako sama TELMA TV naglašava, anketne rezultate treba uzeti s rezervom, procjenjujući marginu pogreške na nacionalnoj razini na 2,5 posto. Zbog kompleksnosti 6 izbornih jedinica i tri parlamentarna mjesta koja pripadaju dijaspori, margina pogreške pri procjeni rezultata po izbornim jedinicama može iznositi čak 6 posto.