politika
vijest

Vlada kontinuiteta

Foto: AFP / Savo Prelević

Jučerašnjim glasanjem u Skupštini izabrana je nova vlada Crne Gore. Iako su parlamentarni izbori održani sredinom prošlog mjeseca bili među najneizvjesnijim do sad, Demokratska partija socijalista (DPS), koja je u tom zemlji na vlasti već više od četvrt stoljeća, ipak je uspjela još jednom formirati parlamentarnu većinu. Za to su joj presudni bili glasovi predstavnika nacionalnih manjina, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata, koji su i do sad održavali bliske veze s vlašću. Uz to, u novu vladu su s nekoliko predstavnika ušle i Socijaldemokrate, stranka koja je nastala uoči izbora odvajanjem od opozicijske Socijaldemokratske partije.

Prilikom formiranja vlade, DPS-u su otvorenu podršku davale i zapadne ambasade koje je vlada uspješno uplašila proruskim stavovima jednog dijela opozicije. U atmosferi obilježenoj optužbama za “pokušaj državnog udara”, “neuspjeli atentat na premijera” i “napad na državu” koji su, prema interpretacijama iz vlasti, zajednički trebali izvesti opozicija i Ruska Federacija, crnogorski su se zapadni saveznici odlučili za kontinuitet. No trijumf DPS-a ipak nije potpun. Naime, njihov dugogodišnji lider Milo Đukanović proglašenje nove vlade gledao je iz poslaničke klupe dok je centralnu ulogu preuzeo Duško Marković, njegova “desna ruka”.

Novi premijer u svom je ekspozeu kao ključni zadatak najavio “euroatlantske integracije”, odnosno skoro priključenje Crne Gore Sjevernoatlantskom paktu (NATO), a nije propustio pohvaliti ni visoku razinu parlamentarizma koju je dosegnula ta zemlja i to u situaciji u kojoj je tek nešto više od pola poslanika sudjelovalo na sjednici Skupštine. Naime cjelokupna opozicija odbija sudjelovati u radu parlamenta jer smatra kako izbori nisu bili regularni o čemu je sastavila i opširan izvještaj. Uz tanku većinu i bojkot opozicije očito je kako Crna Gora ne ide pute političke stabilnosti koja je najavljivana uoči ovih izbora i to unatoč tome što je nova garnitura zapravo vlada četvrtstoljetnog kontinuiteta.