politika
vijest

Obustava EU pregovora s Turskom prazna prijetnja?

Foto: AFP / Adem Altan

Europski parlament u utorak je, s 479 glasova za, 37 protiv i 107 suzdržanih, izglasao zamrzavanje procesa turskog pridruživanja Europskoj uniji zbog čistki koje provodi turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan nakon neuspjelog puča. Oko obustave pregovora složila se velika većina parlamentarnih grupa u EU parlamentu. No, ovo se ne sviđa Europskoj komisiji koja je upozorila da se radi o scenariju u kojem sve strane samo gube, misleći dakako na prijetnju Turske kako će otvoriti svoje granice izbjeglicama i pustiti ih u šengenski prostor susjedne Grčke.

Parlament nije samo izglasao obustavu pregovora već “snažno osudio disproporcionalnost represivnih mjera poduzetih u Turskoj od propalog puča”. U skladu s tim, parlament očekuje od svih zemalja članica da obustave proces pregovora s Turskom.

Erdoğan je, očekivano, odbacio odluku europskog parlamenta kao irelevantnu kazavši kako to glasanje nema nikakvu vrijednost jer sve zemlje članice (osim Austrije) žele da Turska nastavi pregovore. Ova rezolucija EU parlamenta zaista nema praktičnu težinu ukoliko ne postane Komisijinom direktivom i ne budu ratificirane u nacionalnim parlamentima.

Zauzvrat, turski je predsjednik, ozbiljno upozorio EU da će zaista otvorit granice prema Grčkoj ukoliko “EU ovako nastavi”, nazvavši njihove prijetnje ispraznima napominjući kako EU dosada Turskoj nije pružila nikakvu konkretnu pomoć, već samo deklarativnu, te je pozvao islamske zemlje da se zajednički odupru zapadnjačkim dvostrukim standardima. Kazao je i kako ovo glasanje znači da je EU zauzela stranu terorističkih organizacija – misleći dakako pritom na Kurde koji ujedno pružaju najučinkovitiji otpor islamističkim organizacijama poput ISIS-a.