politika
vijest

Diplomatski prioriteti

Foto: AFP / Brendan Smialowski

Jedan od posljednjih službenih posjeta američkog predsjednika na odlasku Baracka Obame bio je tužna prilika i za domaćine i za gosta. Naime, dok pobjeda Donalda Trumpa na nedavnim izborima predstavlja noćnu moru ne samo Obame, već i dobrog dijela američkog establišmenta, u Grčkoj, gdje je Obama započeo svoj posljednji posjet Europi, radi se o propasti još jednog plana ublažavanja oštrog programa “mjera štednje” koje nameću tzv. međunarodne institucije. Naime, vlasti u Ateni očekivale su kako bi američki predsjednik mogao iskoristiti svoj utjecaj da nagovori Berlin (u koji putuje nakon Atene) da promijeni svoju kontraproduktivnu politiku tobože usmjerenu prema smanjenju grčkog državnog duga.

Obama je do sad doista pokazivao određeni interes da smanji pritisak na Grčku, no sada, dok čeka da ga smijeni politički neprijatelj, njegov utjecaj do te je mjere oslabio da je sasvim nemoguće da promijeni politiku bilo koga, a pogotovo Berlina. Njegov spektakularno planiran govor na Akropoli tako je otkazan bez velike pažnje javnost, navodno zbog “meteoroloških prilika”, a spekulira se zbog brojnih prosvjeda protiv njegovog dolaska i najava mogućih napada na njegov život. Osim toga, Obama u prigodnim izjavama nije gotovo ni jednom riječju spomenuo krizu grčkog državnog duga. Stoga se njegovo obraćanje svelo na podsjećanje na “grčke izvore demokracije” i pohvalu vladi zbog visokih izdataka za vojsku.

Ti isti izdaci, jedni od najviših (u odnosu prema BDP-u) u svijetu, značajno su doprinijeli i još uvijek doprinose grčkom dugu, no za razliku do školstva, zdravstva ili mirovina, nisu doživjeli kritike ili napade od strane navodno vrlo opreznih i štedljivih međunarodnih financijskih institucija. Obama je dapače šokantnu rasipnost za vojne potreba nazvao dobrim primjerom za ostale saveznike u NATO-u. S obzirom na socijalnu katastrofu u Grčkoj i uzaludne pokušaje vlade da se izvuče iz luđačke košulje “štednje” koja pogoršava situaciju, Obamino inzistiranje na geopolitičkim savezništvima i naoružavanju zvuči gotovo groteskno. Jedna od ključnih tema razgovora, kako je navela američka strana, navodno je bila “važnost zadržavanja sankcija koje EU nameće Rusiji”.

Ništa nije rečeno o tome dokad će trajati sankcije koje Europska unija nameće Grčkoj.